Mjuzikl e-Generacija– projekt II. osnovne škole Varaždin

VV | 6.6.2023. u 21:02h | Objavljeno u Društvo

Doba pandemije Covid-19 virusa na neko vrijeme je zaustavilo mnoge projekte pa tako i naš, mogli bismo slobodno reći već tradicionalni mjuzikl povodom Dana škole po kojem smo jedinstveni i prepoznatljivi u Varaždinskoj županiji. To je  malo drugačiji način od uobičajenih školskih priredbi na kojima učenici mogu pokazati koliko su kreativni i koliko imaju talenta za umjetnički izričaj bilo glumom,  plesom ili pjesmom.

Na veliko zadovoljstvo svih, pripremljen je  i uvježban novi mjuzikl pod nazivom

'e - Generacija' te je  predstavljen publici na pozornici HNK Varaždin 24. i 25. svibnja 2023. godine.

Mjuzikl je nastao kao plod mašte i zajedničkih napora učiteljice Marije Nenadić, Dubravke Pavlić, učitelja Nikole Habeka te Ernesta Habeka koji su započeli pisanje scenarija početkom školske godine. „Željeli smo napisati vlastitu, dosada neispričanu priču koja se dotiče svih nas, osobito djece, odnosno naših učenika. Ideja vodilja bila je dočarati kako su učenici, učitelji, roditelji i čitave obitelji doživjeli vrijeme pandemije te nastave na daljinu.

Tema je sama po sebi dosta 'teška' ali smo se trudili iznijeti je na način blizak učenicima, protkan humorom i situacijama o njihovim svakodnevnim 'mukama' u doba potpunog zatvaranja i nemogućnosti druženja i odvijanja svakodnevnog, normalnog života.  Dramski dijelovi mjuzikla isprepleteni su plesnim i pjevanim točkama u kojima su učenici pokazali svoj veliki talent ne samo za glumu već i za ples i pjevanje.“ – kažu autori.

Dramski, plesni i pjevački ansambl broji ukupno 105 učenika razredne i predmetne nastave koji su marljivo vježbali te pokazali veliki entuzijazam i iznimnu kreativnost.

Nastupili su članovi male i velike plesne skupine a koreografiju je osmislila i uvježbala učiteljica Marija Nenadić, koja je također kostimograf mjuzikla.

U mjuziklu su korišteni popularni songovi koje su učiteljice Marija Nenadić, Dubravka Pavlić, Nataša Kurbanjev te Alenka Trtinjak prevele s engleskog jezika na hrvatski a učitelj Nikola Habek ih je obradio i uvježbao sa pjevačima solistima i velikim pjevačkim zborom. Nastupili su i članovi malog pjevačkog zbora i njihova solistica Emili Rogina a uvježbala ih je učiteljica Draženka Pust.

Glavne dramske uloge bile su povjerene učenicima predmetne nastave od petog do osmog razreda a uvježbali su ih učitelji Habek Ernest i Dubravka Pavlić.

Scenografiju je radila učiteljica Željka Mihalj u suradnji sa učiteljicom Ines Njegovec koja je osmislila i plakat.

Prema reakcijama publike a i samih izvođača, naših učenika, možemo reći da smo uspjeli prenijeti emocije i poruke koje smo željeli, da su se mnogi prepoznali u scenama na daskama pozornice te uživali u izvedbi naših velikih i malih kreativaca.

Naši glumci, pjevači, plesači i učitelji uključeni u projekt su uložili izniman trud, ali i osjetili veliko zadovoljstvo i ponos konačnim rezultatom. Osmjesi naših izvođača te pljesak zadovoljne publike govorio je sve. I naravno, neizbježno pitanje redom svih: 'Hoćemo li iduće godine opet raditi mjuzikl? Baš šteta što je gotovo, bilo nam je prekrasno!'.

Ukoliko želite  pogledati cijeli mjuzikl koji je snimao studio Plavec - Fiket, možete kliknuti na poveznicu.

Galerija slika