Mjesec knjige u OŠ Vidovec obilježen različitim aktivnostima

J.Š./Varaždinske vijesti | 15.11.2021. u 16:20h | Objavljeno u Društvo

Učenici OŠ Vidovec uključili su se u obilježavanje manifestacije Mjesec hrvatske knjige, različitim aktivnostima. Najprije su prikupljali stare knjige te donijeli u školu najstariju knjigu koju su pronašli na svojoj polici s knjigama, u spremištu ili na bakinom tavanu. Donijeli su i stare stripove, časopise, novine te je u školskoj knjižnici, pod vodstvom učiteljica Sanje Biškup i Ivane Mrvelj, postavljena izložba starih knjiga pod naslovom Miris knjige.

Na otvorenju izložbe, sudjelovala je Dramsko-radijska skupina Škole. Knjige su prikupljali i roditelji, učitelji te ostali djelatnici Škole, a u okviru same izložbe, jedan dio nosi podnaslov: Lektire vaših roditelja i učitelja. Najstarija knjiga na izložbi je iz 1860. godine!

Učenici su se uključili i u Nacionalni projekt za poticanje čitanja Čitanjem do zvijezda (tema je Knjiga i film), čitali su u školskoj knjižnici hrvatske popularnoznanstvene tekstove sa svojim razrednicima, na satovima Hrvatskoga jezika krasnoslovili hrvatske pjesnike, osobito Cesarića, Viteza i Kanižaja, izrađivali straničnike, a gošće iznenađenja bile su tete kuharice Alison i Margareta, koje su učenicima čitale knjigu Ivana Kušana, Koko u Parizu.

- Učenici su se uključili i u foto-projekt U društvu s knjigom te imali zadatak poslati svoju fotografiju na tu temu. Nastale su vrlo kreativne fotografije koje prikazuju učenike u društvu s knjigom na neobičnim mjestima ili u neobičnom društvu (npr. s kućnim ljubimcima). Učenici su birali najbolju fotografiju te najbolji straničnik u svome razredu, objasnila je Sanja Biškup, prof.

Inače, Mjesec hrvatske knjige obilježava se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja.

Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori, odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a ovogodišnji je moto Ajmo HRVATI se s knjigom!

 

 

Označeno u