Mjesec hrvatske knjige: Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji! Foto: ilustracija

Mjesec hrvatske knjige: Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji!

Julijana Marčec | 9.11.2020. u 08:20h | Objavljeno u Društvo

Knjižničarsko društvo Varaždinske županije, u suradnji s Varaždinskom županijom, u sklopu projekta Knjižničari – promicatelji pismenosti i čitanja, osmislilo je radionice "Film i priču spoji, za knjižnicu slagalicu osvoji".

Kako su istaknuli, radionice se za vrijeme Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenoga) organiziraju kako bi se djecu potaknulo na čitanje naslova iz lektire ili pak djela po izboru uz gledanje filma koji je snimljen prema odabranoj knjizi.

- Tijekom radionica učenici će usporediti i povezati medijski sadržaj s književnim djelom, te kritički promišljati o viđenom i pročitanom - objasnila je Andreja Toljan, predsjednica Knjižničarskog društva Varaždinske županije i dodala kako su radionice osmišljene u skladu s epidemiološkim mjerama.

U radionicama sudjeluju učenici osnovnih škola sa svojim knjižničarima i učiteljima, a najbolji će dobiti i nagrade. Za nagrade su osigurane slagalice sa „zelenim“ motivima nastalima na temu “Volim knjižnicu”, a koje su učenici osnovnih škola izradili na prošlogodišnjem natječaju Knjižničarskog društva.

- Odlučili smo se baš za slagalice, jer smo primijetili nedostatak igračaka i slikovnica u školskim knjižnicama, posebno za one najmlađe koji tek kreću u školu. Osim toga, slagalice utječu na psihofizičke sposobnosti djeteta, posebno na razvijanje socijalnih vještina, a uz druženje i timski rad stvara se i posebna veza s prijateljima i učiteljima - rekla je predsjednica Andreja Toljan.

Nakon ovih radionica sudionici će svoje doživljaje moći izraziti i na likovnim radionicama, a po pet najboljih radova poslat će u digitalnom ili klasičnom obliku na adresu Knjižničarskog društva Varaždinske županije. Knjižničari Varaždinske županije se nadaju kako će ovim radionicama motivirati najmlađe na dolazak u školsku knjižnicu te ih potaknuti na daljnji razvoj kulture pisanja i čitanja.

knjiznicari_varazdin_2020_1.jpg