Mjesec borbe protiv ovisnosti: Stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti" u Areni Varaždin Foto: Pixabay / ilustracija

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti" u Areni Varaždin

Varaždinske vijesti | 7.12.2022. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Kako bi obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti skretanjem pažnje stručnjaka i javnosti na "nove" ovisnosti, koje su potencirale i nedavne krizne situacije u društvu – pandemija koronavirusa, ratno stanje u Ukrajini, potresi, inflacija i dr., Udruga "Uz vas" 9. prosinca u Areni Varaždin, od 8.30 do 16 sati, organizira stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti".

- Nove tzv. moderne ovisnosti, uz one "stare", kao što su ovisnosti o alkoholu, duhanu ili drogi uzimaju sve više maha. Osjećamo svi da ni kao zajednica, pa ni kao stručnjaci ne držimo korak sa sve većom pojavnosti ovisnosti o kocki, tzv. "internetskim ovisnostima" – ovisnosti o igricama ("gaming disorder"), mobitelu, kao i ovisnosti o sintetskim kanabinoidima (prije znanim pod komercijalnim nazivom - u slobodnoj prodaji - "osvježivači zraka"). Ne postoji razrađen sustav prevencije, ni psihoedukacije o prepoznavanju znakova ovisnosti, kao što još nisu razrađeni ni dostupni svima odgovarajući protokoli liječenja ni tretmana - napominju iz udruge.

Izlaganja o ovisnostima o kockanju, internetu i video-igrama, novim psihoaktivnim tvarima i kanabinoidima će držati stručnjaci iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, a koji se dulji niz godina bave ovim temama te su u neposrednom radu s ovisnicima i njihovim obiteljima. Uz stručnjake iz područja zdravstva, prof.dr.sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje na temu "Psihosocijalne intervencije prema kockanju mladih", dok će dr.sc. Sabina Mandić održati izlaganje na temu "Ovisnost o internetu kod srednjoškolaca".

- Vjerujemo da će ovaj stručni skup doprinijeti jačanju kompetencija stručnjaka iz školstva, zdravstva, jedinica lokalne samouprave, socijalne skrbi, pravosuđa, te da će se svi oni u svom radu moći bolje suočiti sa sve većim izazovima koje pred nas postavljaju ovisnička ponašanja - poručuju iz udruge.

Udruga za razvoj životnih vještina i sposobnosti obitelji i pojedinaca "Uz vas" je u svom djelovanju usmjerena prevenciji i zaštiti od nasilja u obitelji te prevenciji problema u ponašanju djece i mladih. Provodi individualna i grupna savjetovanja, organizira stručne skupove, te superviziju zaposlenika i stručnjaka. Udruga okuplja stručnjake (socijalni radnici, socijalni pedagozi, psiholozi i druge srodne struke) koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima u riziku, s obiteljima u kojima postoji rizik ili se već javlja nasilničko ponašanje u obitelji.