Mjesec borbe protiv ovisnosti: Stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti" u Areni Varaždin Foto: Pixabay / ilustracija

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti" u Areni Varaždin

Varaždinske vijesti | 7.12.2022. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Kako bi obilježili Mjesec borbe protiv ovisnosti skretanjem pažnje stručnjaka i javnosti na "nove" ovisnosti, koje su potencirale i nedavne krizne situacije u društvu – pandemija koronavirusa, ratno stanje u Ukrajini, potresi, inflacija i dr., Udruga "Uz vas" 9. prosinca u Areni Varaždin, od 8.30 do 16 sati, organizira stručni skup "Djeca i mladi u zoni ovisnosti".

- Nove tzv. moderne ovisnosti, uz one "stare", kao što su ovisnosti o alkoholu, duhanu ili drogi uzimaju sve više maha. Osjećamo svi da ni kao zajednica, pa ni kao stručnjaci ne držimo korak sa sve većom pojavnosti ovisnosti o kocki, tzv. "internetskim ovisnostima" – ovisnosti o igricama ("gaming disorder"), mobitelu, kao i ovisnosti o sintetskim kanabinoidima (prije znanim pod komercijalnim nazivom - u slobodnoj prodaji - "osvježivači zraka"). Ne postoji razrađen sustav prevencije, ni psihoedukacije o prepoznavanju znakova ovisnosti, kao što još nisu razrađeni ni dostupni svima odgovarajući protokoli liječenja ni tretmana - napominju iz udruge.

Izlaganja o ovisnostima o kockanju, internetu i video-igrama, novim psihoaktivnim tvarima i kanabinoidima će držati stručnjaci iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan Zagreb i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, a koji se dulji niz godina bave ovim temama te su u neposrednom radu s ovisnicima i njihovim obiteljima. Uz stručnjake iz područja zdravstva, prof.dr.sc. Neven Ricijaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će izlaganje na temu "Psihosocijalne intervencije prema kockanju mladih", dok će dr.sc. Sabina Mandić održati izlaganje na temu "Ovisnost o internetu kod srednjoškolaca".

- Vjerujemo da će ovaj stručni skup doprinijeti jačanju kompetencija stručnjaka iz školstva, zdravstva, jedinica lokalne samouprave, socijalne skrbi, pravosuđa, te da će se svi oni u svom radu moći bolje suočiti sa sve većim izazovima koje pred nas postavljaju ovisnička ponašanja - poručuju iz udruge.

Udruga za razvoj životnih vještina i sposobnosti obitelji i pojedinaca "Uz vas" je u svom djelovanju usmjerena prevenciji i zaštiti od nasilja u obitelji te prevenciji problema u ponašanju djece i mladih. Provodi individualna i grupna savjetovanja, organizira stručne skupove, te superviziju zaposlenika i stručnjaka. Udruga okuplja stručnjake (socijalni radnici, socijalni pedagozi, psiholozi i druge srodne struke) koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima u riziku, s obiteljima u kojima postoji rizik ili se već javlja nasilničko ponašanje u obitelji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci