Mirjana Špoljarić Egger zahvalila Ludbrežanima na prepoznavanju njezine službe i doprinosa

vv | 20.3.2024. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

- Zadovoljstvo mi je postati počasnom građankom grada Ludbrega. Želim izraziti zahvalnost vlastima i građanima Ludbrega koji su prepoznali moju službu i doprinos kao diplomata, međunarodnog državnog službenika i predsjednice Međunarodnog odbora Crvenog križa - rekla je za Ludbreške novine Mirjana Špoljarić Egger, nova počasna građanka Ludbrega.

Rođena Ludbrežanka, odrastala je u Švicarskoj. Studirala je filozofiju, ekonomiju i međunarodno pravo na Sveučilištu u Baselu i Sveučilištu u Ženevi te je magistrirala. Od 2004. do 2006. godine bila je honorarna predavačica Globalnog upravljanja na Sveučilištu u Luzernu.  Radila je i kao referentica za Europsku banku za obnovu i razvoj i nuklearnu sigurnost u srednjoj i istočnoj Europi.  Diplomatsku karijeru započela je  2000. godine  u švicarskom Ministarstvu vanjskih poslova gdje je obnašala razne dužnosti. Od 2010. do 2012. godine radila je u Ammanu kao viša savjetnica u uredu glavnog povjerenika UN-a za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Nakon diplomatskih dužnosti u Bernu, Kairu, New Yorku i Ammanu, 2015. godine preuzela je vođenje odjela UN-a u Ministarstvu vanjskih poslova u Bernu. Sudjelovala je kao švicarska predstavnica u pregovorima EU i Irana, kao i u reformi UN-a. Kao veleposlanica i voditeljica Odjela za UN i međunarodne organizacije bila je ključna u oblikovanju koherentnih švicarskih politika i prioriteta u svim glavnim tijelima i konferencijama UN-a predstavljajući Švicarsku u multilateralnim procesima. Predstavljala je Švicarsku u pregovorima o reformama UN-a i proračunu UN-a, u Vijeću sigurnosti, u Općoj skupštini, u Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih Naroda, u Komisiji za učvršćenje mira, u Vijeću za ljudska prava i u Uredu UN-a za droge i kriminal.

Nakon toga 2018. godine prelazi u UNDP u New Yorku čime je postala jedna od najviše rangiranih švicarskih državljana u UN-u. Od te godine obnašala je dužnost pomoćnice glavnog tajnika, pomoćnice administratora UNDP-a i direktorice Regionalnog ureda za Europu i Zajednicu neovisnih država Programa Ujedinjenih Naroda za razvoj.

U studenom 2021. godine Skupština Međunarodnog odbora Crvenog križa izabrala ju je za predsjednicu Međunarodnog odbora, a na tu je dužnost stupila 1. listopada 2022. godine i tako je postala prva žena na čelu ove humanitarne organizacije osnovane u Ženevi 1863. godine. – Naporno ću raditi na utjelovljenju humanitarnih vrijednosti na kojima je organizacija izgrađena i na koje se oslanja, kako bi dosegla zajednice pogođene sukobima i nasiljem. Nastojat ću istaknuti potrebe najranjivijih i odati počast nevjerojatnom utjecaju MOCK-ovih timova u sukobima širom svijeta – kazala je naša počasna građanka prilikom izbora.

Kada je Hamas krajem listopada prošle godine oslobodio dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan operaciju spašavanja taokinja organizirao je Crveni križ, a u njoj je golemu ulogu igrala Mirjana Špoljarić Egger.

Majka i kći bile su među 203 taoca koje je Hamas oteo nakon ovomjesečne eskalacije sukoba s Izraelom.O iskustvu oslobađanja taoca Špoljarić Egger oglasila se putem platforme X naglasivši sljedeće: – Puštanje taoca u Gazi dašak je nade. Osjetili smo golemo olakšanje nakon što su se obitelji ujedinile. I dalje pozivamo na akcije za zaštitu i ublažavanje patnji civila pogođenih ovim konfliktom. Kao neutralan akter, zadaća Međunarodnog Crvenog križa je transporta taoca iz Gaze u Izrael.