Miljenka Šimec, Kata Skok i Caritas nagrađeni povodom Svjetskog dana socijalnog rada

VV | 23.3.2021. u 12:40h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana socijalnog rada, Hrvatska udruga socijalnih radnika 16. ožujka održala je stručni skup u hotelu Westin u Zagrebu. Tom prilikom su uručene nagrade Hrvatske udruge socijalnih radnika uvaženim stručnjacima, udrugama i ustanovama, a koji su se svojim radom istaknuli u lokalnoj zajednici u razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada. Nagrade su na održanoj svečanosti uručene dobitnicima za 2019.i 2020.godinu.

- S ponosom ovim putem želimo objaviti da je na prijedlog Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije dobitnica godišnje nagrade Jakov Kudrić za 2020.godinu Miljenka Šimec, mag.soc.rada koja joj je predana u hotelu Westin. Zbog epidemiološke situacijedobitnicima plakete HUSR-a za 2019. godinu Kati Skok umirovljenoj diplomiranoj socijalnoj radnici i Caritasu varaždinske biskupije uručene su od strane predsjednice USRVŽ Ivančice Koren - priopćili su iz udruge.

Miljenka Šimec, zaposlena je u OB Varaždin, Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.Služba za palijativnu skrb u Novom Marofu ima formiran kompletan bolnički, posebno educirani palijativni tim koji uz liječnike specijaliste i medicinske sestre čine i socijalni radnik, psiholog, ljekarnik, radni terapeuti, duhovnik i volonteri.Svaki član ima specifičnu ulogu u cjelokupnoj skrbi za pacijenta te u sinergiji s njima zbrinjavaju teške bolesnike.

Miljenka Šimec višegodišnjim kontinuiranim radom s pacijentima, njihovim obiteljima i drugim profesionalcima se profesionalno usavršavala i djelovala te ostavila trag u implementaciji palijativne skrbi u sustav zdravstva.Formiranjem Odjela Palijativne skrbi u matičnoj bolnici postaje ravnopravni član bolničkog multidisciplinarnog tima.Sudjeluje kao predavač i organizator na mnogim Kongresima, Simpozijima, tribinama, radionicama vezanim uz PS te kao gost u radio emisijama.Slijedom toga postaje predavač na fakultetima.

Kata Skok, umirovljena je diplomirana socijalna radnica. Svoj radni vijek provela je u Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar gdje je bila zaposlena kao stručni suradnik socijalni radnik. Kata Skok je tijekom radnog vijeka nastojala stvarati što bolje uvjete za školovanje i život te promicati kvalitetu života učenika s teškoćama u razvoju. Osobnim stručnim opredjeljenjem bila je vezana za promicanje prava svih marginaliziranih skupina društva kao i skupina učenika s teškoćama socijalnog uključivanja. Od posebnog značaja bilo je promicanje društvene skrbi za djecu romske nacionalne manjine i ostvarivanja njihovih prava na primjereno i kvalitetno obrazovanje. Uz promicanje prava, zalagala se i aktivno promicala zapošljavanje i individualnu podršku osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada.

Caritasu Varaždinske županije uručena je plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika od strane predsjednice Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije Ivančice Koren predsjedniku mons. Antunu Perčiću i ravnatelju Caritasa mr.sc. Anti Šola,uz prijem kod varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

Caritas varaždinske biskupije djeluje od 1992.godine, a od 23.10.2017.godine svoja vrata otvorio je novoizgrađeni Caritasov centar Varaždinske biskupije na Banfici u Varaždinu gdje su objedinjene sve djelatnosti; pučka kuhinja s pratećim objektima za skladištenje i hladnim komorama, dječji odjel, odjel za odjeću i obuću, odjel za osobe s invaliditetom, odjel podjele paketa živežnih namirnica, novčane pomoći, namještaja, posuđa i drugih potrepština.

Pod okriljem Biskupijskog Caritasa djeluju i dvije ustanove, Dom za starije i nemoćne „Sv. Ivan Krstitelj“ u Ivancu te Dnevni boravak djece s posebnim potrebama „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu. Biskupijski Caritas suosnivač JE Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište sv. Nikola“ u Varaždinu, a pridonio je i obnavljanju djelovanja varaždinskog Kluba liječenih alkoholičara.

Dva puta godišnje okupljaju obitelji s petero i više malodobne djece gdje ih kroz tematska predavanja savjetuju i daruju s potrebnim paketima.Ujedno stipendirajudeset nadarenih studenata iz siromašnih obitelji. U biskupijskom Caritasu djeluje pedeset volontera.

Rad Caritasa Varaždinske biskupije prepoznat je u lokalnoj zajednici, a posebno je prepoznata njihova briga, skrb za najsiromašnije članove zajednice kojima nastoje svim radom i djelovanjem olakšati svakodnevnicu, pružiti im dostojanstven život te svojim radom i djelovanjem naglašavaju važnost susreta i druženja sa najpotrebitijima.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci