Mila Maretić i Vanda Vrček među najboljim kemičarkama u Hrvatskoj!

IHR/Varaždinske vijesti | 17.4.2022. u 17:44h | Objavljeno u Društvo

Mila Maretić i Vanda Vrček ostvarile su odličan uspjeh na državnom natjecanju iz kemije.

Učenica osmog razreda VI. OŠ Varaždin Mila Maretić (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan) i Vanda Vrček (mentori Ranko Klaneček i Lidija Klampfl), učenica drugog razreda Prve gimnazije Varaždin, koja se natjecala u kategoriji samostalni istraživački rad, osvojile su drugo mjesto! Vanda je bila najmlađa među natjecateljima u kategoriji u kojoj se natječu učenici svih razreda zajedno.

Ove godine na državnom natjecanju iz kemije, koje je održano u Vinkovcima, Varaždinska županija je imala čak 10 predstavnika: petero njih redoviti su polaznici Centra izvrsnosti iz kemije, a drugih petero polaznici su Centara izvrsnosti iz matematike, fizike ili biologije.

Od ostalih naših predstavnika u Vinkovicma, u kategoriji sedmih razreda Iskra Županić (mentorica Ivana Rod) osvojila je 11 mjesto, a u kategoriji osmih razreda David Šestak (mentorica Ana Lacković) osvojio je sedmo mjesto, Nikola Sajko (mentorica Gordana Križanić) deveto mjesto i David Grabar (mentor Davor Hižak) 11 mjesto.

Uspješni su bili i srednjoškolci, učenici Prve gimnazije Varaždin koja je na državnom natjecanju ove godine imala čak pet predstavnika! U kategoriji prvih razreda Lana Krog osvojila je četvrto mjesto, dok je Jan Pavić bio sedmi, a u kategoriji drugih razreda Domagoj Belić osvojio je 20 mjesto. Učenicima je mentorica bila Lidija Klampfl. Na državnom natjecanju sudjelovala je i maturantica Marija Klampfl (mentor Denis Barčot), koja je zauzela 17 mjesto.

- Za Mariju je ovo bilo šesto državno natjecanje iz kemije, što znači da od sedmog razreda, od kada i polazi Centar izvrnosti iz kemije, redoviti sudionik ovih natjecanja! - objavljeno je na stranicama Centra izvrsnosti iz kemije iz kojeg pojašnjavaju kako se na natjecanju pišu dvije zadaće koje su u osnovnim školama vezane uz pokus (metoda učenja otkrivanjem), dok je u srednjoj školi jedna zadaća vezana uz pokus, a druga uz problemsko-istraživačke zadatke.