MEV Sastanak 14 dekana javnih veleučilišta, raspravljalo se i o upisima

VV | 10.6.2021. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

Dekani s čak 14 hrvatskih javnih veleučilišta i visokih škola u utorak su posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu. Tom prilikom ugostio ih je dekan dr. sc. Igor Klopotan, a razlog posjeta bio je održavanje druge redovite sjednice Odbora javnih veleučilišta i visokih škola.

Nedavno osnovani Odbor sastavnica je Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, a osnovan je zbog specifičnosti koje javna veleučilišta i visoke škole imaju u odnosu na privatna.

Do Centra iz EU

Jedna od tih specifičnosti jest što se javna veleučilišta i visoke škole, osim iz školarina, financiraju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, no, kako je naglašeno na sjednici, to nije dovoljno. Potrebno je raditi i na realizaciji raznih projekata koji se sufinanciraju iz Europske unije u čemu je upravo Međimursko veleučilište primjer uspješnosti.

- Zadovoljstvo mi je ugostiti kolege dekane ovdje na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Moram naglasiti kako sam ponosan što im mogu predstaviti naš novootvoreni Centar održivog razvoja koji je primjer uspješnosti u povlačenju europskih sredstava – rekao je dekan Klopotan dodavši kako uprava MEV-a kontinuirano radi na razvoju i unapređenju Veleučilišta.

Kroz razvoj i stalna ulaganja želimo pružiti kvalitetno obrazovanje i jačati stručne studije.

dr. sc. Igor Klopotan

Kroz razne europske projekte koji su u planu ili pred realizacijom, Međimursko veleučilište nastoji unaprijediti stručnost i obrazovanje svojih studenata i osoblja.

- Naš cilj je kroz razvoj i stalna ulaganja u Veleučilište, pružiti našim studentima kvalitetno obrazovanje kako bi na tržište rada plasirali stručne, obrazovane i konkurentne mlade ljude – kazao je Klopotan dodavši kako je ključna razlika između stručnih i sveučilišnih studija nakon završetka obrazovanja upravo stručnost i spremnost za tržište rada.

Gdje su studenti?

Željko Sudarić, dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička i predsjednik Odbora javnih veleučilišta i visokih škola, zahvalivši dekanu Klopotanu na domaćinstvu, pohvalio je sva veleučilišta koja prijavljuju i realiziraju europske projekte kako bi unaprijedila svoj razvoj.

- Razlog našeg današnjeg okupljanja je skori početak upisa i ispitnih rokova o čemu smo željeli raspraviti te riješiti potencijalne probleme prije svega radi dobrobiti naših veleučilišta i budućih studenata – rekao je Sudarić dodavši kako je prošle godine na hrvatskim veleučilištima ostalo čak 15.000 praznih mjesta.

Ipak, naglasio je zadovoljstvo zbog velike prednosti koju veleučilišta imaju ove godine.

- Svi zajedno, svi naši studentski zborovi i veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti stručne sa sveučilišnim studijima što nam je donijelo jednu jačinu i što je privuklo studente da upisuju stručne studije diljem Hrvatske – kazao je Sudarić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci