MEV drugu godinu za redom organizator Međunarodne znanstvene konferencije Foto: Ilustracija/MEV

MEV drugu godinu za redom organizator Međunarodne znanstvene konferencije

VV | 4.5.2021. u 08:57h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u četvrtak, 29. travnja je u Svetom Martinu na Muri održana 7. međunarodna znanstvena konferencija "Innovation, Technology, Education and Management (ITEM)“. 

Dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr. sc. Igor Klopotan naglašava da je ovo druga godina organizacije međunarodne znanstvene konferencije u Sv. Martinu na Muri pod pokroviteljstvom Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Mev_drugu_godinu_za_redom_organizator_međunarodne_znanstvene_konferencije2.jpg

– Prošle godine smo imali čast da nam jedan od urednika Zbornika konferencije bude prof. Victor Beker s Universitiy of Buenos Aires koje je na 66. mjestu u svijetu prema QS Global World Ranking. Ove godine smo zaprimili 40-tak radova stotinjak autora iz cijelog svijeta, no radi korona krize većina predavanja se odvija online. Ova konferencija i novi časopis „Croatian Regional Development Journal“ koji izlazi online, prvi su korak ka znanstvenoj akreditaciji Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i stavljanja Međimurja na domaću i međunarodnu znanstvenu kartu. Nakon znanstvene akreditacije i stavljanja u punu funkciju Centra održivog razvoja planiramo zajedničke studijske programe s partnerskim veleučilištima u STEM području ovdje u Čakovcu - istaknuo je doc. dr. sc. Klopotan.

Prodekanica za kvalitetu i međunarodnu suradnju Međimurskog veleučilišta prof. Marija MIščančuk podsjeća da je ovo bila 7. konferencija ITEM, a druga u suradnji sa "Economic and Social Development (ESD)“ konferencijom.

– Ovo je istovremeno i završna konferencija našeg Centra održivog razvoja, našeg velikog projekta. Nedavno smo otvorili Centar održivog razvoja s četiri laboratorija koje možemo iskoristiti za proširenje znanja studenata, ali i za druge znanstvene projekte. Inače, Međimursko veleučilište je aktivno već 12 godina, a naši studenti vrlo dobro kotiraju na tržištu rada. Planiramo i nove studijske programe, to je cilj u budućnosti. Isto tako, imamo cilj biti i znanstvena institucija, da se i na tom planu promoviramo. Tu vidimo mogućnosti napretka za studente i same studije, cjelokupnu situaciju na našem Veleučilištu, ali i na kraju ne manje važno: za cijelu zajednicu – naglasila je Miščančuk.

Mev_drugu_godinu_za_redom_organizator_međunarodne_znanstvene_konferencije.jpg

Predsjednik Organizacijskog odbora ESD konferencije Domagoj Cingula kaže da su vrlo brzo dogovorili suradnju s Međimurskim veleučilištem.

– Međimursko veleučilište je krenulo s nama u organizaciju ove konferencije u sklopu njihovih projekata i zapravo su oni bili inicijatori da spojimo taj njihovu ITEM konferenciju i našu ESD. Kao rezultat izlazi i publikacija u kojoj će biti dostupni svi radovi iz 12-ak zemalja svijeta – kaže Cingula.

Doc. dr. sc. Damira Đukec glavna je urednica časopisa "Croatian Regional Development Journal“.

– To je interdisciplinarni znanstveni časopis, pokrenut da inicijativu dekana. Okupljeno je međunarodno uredništvo visoko citiranih, uglednih autora znanstvenika bez kojih ovo ne bi opće moglo ni krenuti. Sklopili smo ugovor s izdavačkom kućom preko koje ćemo lakše doći do relevantnih, indeksiranih baza podataka. Evo, prije mjesec dana izašao je drugi broj časopisa i na jesen pripremamo treći broj. Imamo radova iz područja građevine, ekonomije, turizma, informacijsko-komunikacijskih znanosti, dakle šarolik spektar tema je pokriven – pojašnjava Đukec.

Zbog situacije s koronom tek je dio sudionika na 7. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji "Innovation, Technology, Education and Management“ mogao sudjelovati "uživo“ u Svetom Martinu na Muri, dok je većina prisustvovala online. Međimursko veleučilište za 2022. godinu najavljuje 8. konferenciju.

Mev_drugu_godinu_za_redom_organizator_međunarodne_znanstvene_konferencije_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci