Memorijalni centar Domovinskog rata Iavnec već u prvom tjednu razgledalo oko 300 posjetitelja

vv | 21.11.2023. u 15:06h | Objavljeno u Društvo

Već prvog tjedna u kojemu je svečano otvoren, postav Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec pogledalo je 300-tinjak posjetitelja, a održana su i tri predavanja.

Time je u samo nekoliko dana svoje dostupnosti pokazao punu svrhu postojanja.

Naime, nakon što je na otvaranju bilo nazočno oko 200 posjetitelja, što ga čini jednim od najvećih događaja ove godine u Ivancu, općenito, u srijedu i četvrtak su održana i prva tri edukativna predavanja.

U srijedu su tako izložbene eksponate, uz stručna pojašnjenja provoditelaj porgrama Domovinski rat – Istian o slobodi iz UDVDR i HVIDR-e Ivanec, pogledala dva osma razreda (d. i e.) Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, skupa s ravnateljem Damirom Jagićem i učiteljicom povijesti, dr. sc. Suzanom Jagić.

Također, nakon što je u župnoj crkvi svete Marije Magdalene predstavio svoju knjigu „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, Centar je, s ivanečkim župnikom, vlč. Tihomirom Kosecom i ekipom prezentora njegova sadržaja iz UDVDR Ogranak Ivanec, posjetio hrvatski branitelj Vilim Karlović.

Oduševljenje izgledom i sadržajem istaknuo je i u svojim impresijama prenesenim u Knjigu dojmova. „Draga braćo branitelji, hvala vam na obrani domovine, ali vam posebno hvala što ste ovim memorijalnim centrom produljili uspomenu i sjećanje na slavne dane naše pobjedničke povijesti“, naveo je Karlović.

U četvrtak su Centar posjetili i štićenici Odgojnog doma Ivanec, skupa sa svojim odgojiteljicama Jasminkom Ruhek i Irena Furjan Peharda, puno toga ih je zanimalo o Domovinskom ratu i, uz ostalo i o sportu, glazbi, kolekcionarstvu, vojsci, medijima, ljepotama života ...

Ono što posebno raduje u svim edukacijama je interakcija s djecom i njihovim nastavnicima i odgajateljima, koje mnogo toga zanima, postavljaju brojna pitanja, a veliku pozornost posvetili su i segmentima dokumentarnih filmova „Zaboravljena mladost“ i „Svjedoci vremena – Oslobađanje Ivanščice 1991. godine“. To nas je dodatno potaknulo da ih ponovno, u nekim prigodnim danima i vremenima, pokažemo svoj zainteresiranoj javnosti.

O njegovoj vrijednosti, značaju i veličini ponajbolje možda govore i riječi Darka Nekića, državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje su nas, poput onih koje su izrekli mnogi posjetitelji, ispunile ponosom.

Ja sam doista imao prigodu, u ove 3 godine otkako sam u Ministarstvu hrvatskih branitelja, vidjeti jako puno spomenika, Memorijalnih centara, sadržaja koji su posvećeni Domovinskom ratu, ali doista sam fasciniran načinom kako je ovo odrađeno. Zagorci su samozatajni, ne pojavljuju se često kod nas u Ministarstvu, ali kada nešto naprave, onda to naprave temeljito. Sam Memorijalni centar mogu reći da me oduševio, napravljen je s mjerom i s jako puno sadržaja, a posebno su me oduševile uniforme, među kojima ima i onih neprijateljskih“.

Tijekom svih dana prošlog tjedna bilo je i pojedinačnih posjeta, a dok nas nije bilo u Centru, u pomoć su uskočile i naše suradnice iz Gradskog društva Crvenog križa i otvorile njegova vrata. Hvala im na tome.

Imamo i popriličan broj najava posjeta od strane naših kolega iz braniteljskih, ali i ostalih udruga građana s našeg, ali i županijskog područja, poslovnih subjekata, obrazovnih institucija i drugih, pa ćemo nakon kratkog odmora prionuti poslu i posložiti termine u kojim će se moći pogledati Centar.

Za sada je otvoren za sve svake srijede od 9 do 12 sati, uskoro ćemo objaviti i ostale termine, a posjet Centru moguć je u bilo koje doba dana (i noći) po želji posjetitelja, uz prethodnu najavu i dogovor za, njima, željeni termin.

Također, pobrinuli smo se da svatko, tko tako želi, iz Centra ne ode bez uspomene, suvenira.

Za sada su dostupne dvije varijante, a ponudu ćemo s vremenom povećavati.