Međunarodni dan sestrinstva obilježen i u OBV-u: "Medicinske sestre i tehničari stup su zdravstva"

MGA | 12.5.2022. u 19:10h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni dan sestrinstva, 12. svibnja, Opća bolnica Varaždin obilježila je dvostrukim programom – izložbom umjetničkih radova sadašnjih i bivših djelatnika te stručnim skupom. Uoči ovog središnjeg dijela obilježavanja Dana sestrinstva, medicinske sestre i tehničari Opće bolnice Varaždin u utorak su u Zagrebu posjetili izložbu „Sestrinstvo kroz 20. stoljeće“ i u Klovićevim dvorima izložbu Vlahe Bukovca u organizaciji Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara.

U srijedu je organizirano događanje „vidljivog sestrinstva“ kada su medicinske sestre i tehničari sa studenticama i studentima te nastavnicima Sveučilišta Sjever prošetali centrom Varaždina. Na sam Dan sestrinstva, dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale, 12. svibnja, u holu Službe za interne bolesti Opće bolnice Varaždin otvorena je izložba umjetničkih radova sadašnjih i bivših djelatnika. Predstavili su se Mladen Vučemilo, Krunoslav Martinović, Dragutin Jamnić, Tanja Novoselec, Perica Minđek i Lidija Herceg.

Uime umjetnika obratila se Tanja Novoselec, medicinska sestra u Novom Marofu, koja je naglasila da, iako su bili suočeni s poteškoćama koje je donijela pandemija, u njima nije zamro stvaralački nagon i nije im ponestalo elana i inspiracije, što se vidi i u izloženim djelima. Medicinskim sestrama i tehničarima njihov je dan čestitao ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

– Florence Nihgtingale je rekla da je za bolesnika važno imati ono najbolje, a to ste upravo vi. Vi ste ti koji čine razliku. Hvala vam za svaku epruvetu izvađene krvi, toplu riječ i osmijeh koji pružate našim pacijentima i svemu što radite kako bi naš zdravstveni sustav funkcionirao bez većih problema. Susrećući se s nevidljivim neprijateljem zvanim koronavirus u posljednje dvije godine našli smo se u dosad nezapamćenoj situaciji i tu ste vi odigrali važnu ulogu. Bez vas bi teško izgurali te teške dane, koji su nadam se, sada iza nas. Hvala vam na svakom prekovremenom satu, požrtvovnosti i nesebičnoj brizi za svakog pacijenta. Nezamjenjiv ste kotačić u funkcioniranju zdravstvenog sustava od patronaže do intenzivne skrbi. Trudit ćemo se pružiti vam još bolje uvjete kako bi vam se odužili za povjerenje koje dajete našim pacijentima i njihovim obiteljima kako bi što lakše i bezbolnije prebrodili boravak u bolnici – poručio je ravnatelj Poljak.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić naglasila je da se ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva obilježava pod sloganom „Snaga je u zajedništvu“.

– Ukazuje na važnost zajedništva pa je naša šetnja kroz grad zajedno s učenicima i studentima, nadamo se i našim budućim zaposlenicima koji svoju vježbovnu nastavu obavljaju na našim odjelima, a kojima ste neki i vi mentori, bila podrška da smo uz njih i da u budućnosti računamo na njih. Pandemija koronavirusa bila je i za nas nepoznanica. Organizirali smo i svojim profesionalnim pristupom i znanjem borili smo se za svakog bolesnika, veselili zajedno s njima, ali i plakali kad smo vidjeli da smo nemoćni. Nije bilo lako mijenjati radno mjesto i uključivati se u nove procese i tehnologije, ali zdravstvena njega je temelj našeg zvanja, provodi se na svim radilištima, a specifičnosti smo morali usvojiti u kratkom vremenu. Slogan koji obilježava Dan sestrinstva primijenili smo kad nam je bilo teško zbog velikog broja oboljelih djelatnika i velikog broja hospitaliziranih bolesnika. U pomoć su na pristigle medicinske seste i tehničari iz drugih ustanova, te volonteri studenti i učenici. Zajedno smo brinuli o bolesnicima kao pravi tim. Medicinske sestre i tehničari su stup zdravstvenog sustava – zaključila je Sekovanić.

Obilježavanje međunarodnog dana sestrinstva u organizaciji Opće bolnice Varaždin i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara završeno je stručnim skupom u varaždinskom hotelu Turist.

– Sestara u Hrvatskoj nema. Danas su sestre tražena roba. Nažalost, mi školujemo sestre da pružaju zdravstvenu njegu građanima zapadne Europe. Bojim se da ćemo doći u situaciju da ćemo morati zatvarati odjele i nećemo moći pružiti zdravstvenu skrb našim građanima – istaknula je predsjednica podružnice HSSMST-a Opće bolnice Varaždin Vlasta Vuković Hoić.

– Svi zajedno možemo učiniti nešto, skrenuti pažnju javnosti na našu problematiku. Problemi su prisutni već desetak godina. Po registru Hrvatske komore medicinskih sestara od 2013. godine do danas iselilo je 2500 medicinskih sestara. Naravno da to utječe na naš zdravstveni sustav i to svakodnevno osjećamo – dodala je Željka Gajski, predsjednica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Varaždinske županije.

Međunarodni dan sestrinstva čestitao je varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio da su u zdravstvenom sustavu najvažniji ljudi. 

– Imamo četiri prioriteta. Prvo je da izgradimo potreban prostor. Dnevna bolnica i objedinjeni hitni prijem su gotovi, slijedi opremanje. U Varaždinskim Toplicama do kraja godine bi trebali završiti Spinalni centar. U pripremi su centralni operacijski blok i nova zgrada Zavoda za javno zdravstvo. Kao drugo, moram voditi brigu o nabavi dijagnostičke medicinske opreme. Treće je da se zdravstveni djelatnici, liječnici, sestre, educiraju. A četvrto je zbrinjavanje zdravstvenih djelatnika, preko sufinanciranja kamata stambenih kredita. Jedino zajedno možemo napraviti iskorak.
Tu je i Centar kompetencija koji se gradi pri Medicinskoj školi, a i Sveučilište Sjever kao nadogradnja. Zbog toga smo korak ispred. I opremu i zgrade mogu imati svi, ali su ljudi su ti koji čine razliku. I na tome vam čestitam – poručio je župan Stričak. Nakon obraćanja uzvanika i nastupa učenika Glazbene škole Varaždin, predavanje „Komunikacija kao izvor stresa, ali i pokretačke snage kolektiva“ održala je psihologinja Tihana Đumić.