Međunarodni dan primalja obilježit će se i u varaždinskom rodilištu Foto: VV arhiva / ilustracija

Međunarodni dan primalja obilježit će se i u varaždinskom rodilištu

Varaždinske vijesti | 3.5.2022. u 16:54h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Međunarodni dan primalja obilježava se 5. svibnja. Diljem Hrvatske primalje već tradicionalno obilježavaju svoj dan raznim događanjima. Zajedničkim druženjem primalje imaju priliku razmijeniti iskustva, te steći nova znanja i osnažiti svoje djelovanje. Prilika je to da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Primalje su zdravstvene djelatnice koje osim zdravstvene skrbi trudnicama pružaju podršku i savjet za vrijeme trudnoće, porođaja i babinja, te sudjeluju i u zdravstvenom savjetovanju i edukaciji cijele obitelji i zajednice. Ženama su na porođaju partneri, utjeha i stručna ruka, što primalju i njezinu struku u tim trenucima čini prepoznatljivom i nezamjenjivom.

Ova godina primalje u Republici Hrvatskoj obilježavaju 70. godina svog organiziranog rada, Udruga primlja osnovana je 1952. godine s ciljem za poboljšanje radnih i životnih uvjeta te da se kroz cjeloživotno obrazovanje putem simpozija, tečaja i stručnih skupova primalje stručno usavršavaju.

Krovna primaljska organizacija International Confederation of Midwives (Međunarodna konfederacija primalja) ove godine slavi 100. godina postojanja. Njihova primarna zadaća je podrška i jačanje profesionalnih udruga primalja diljem svijeta sa namjerom postizanja zajedničkih ciljeva u skrbi za majku i novorođenčad.

- U rodilištu Opće bolnice Varaždin radi ukupno 28 primalja, a od tog broja 21 primalja je sa završenom srednjom stručnom spremom, 6 njih su prvostupnice primaljstva, te jedna magistra primaljstva. Od 2019. godine otvoren je Diplomski studij primaljstva u Rijeci, gdje svoje školovanje nastavljaju i naše primalje - ističe Alenka Blaži, mag.obs., glavna sestra odjela ginekologije i predsjednica područnog vijeća Hrvatske komore primalja Varaždinske županije.

Na Međunarodni dan primaljstva 5. svibnja primalje Opće bolnice Varaždin organizirat će informativni dan za svoje korisnice. Tom prilikom primalje varaždinskog rodilišta zajedničkim druženjem s prisutnim trudnicama i rodiljama podijelit će svoje znanje i iskustvo.

- Buduće pacijentice će moći postavljati pitanja vezana na skorašnji dolazak na porod, moći će razgledati odjel i bit će im podijeljeni informativni leci i pokloni. Čestitamo 5. svibnja Međunarodni dan primalja - poručile su varaždinske primalje.