MEĐUNARODNI DAN MLADIH Tin Jurak: Varaždinska županija u fokus stavlja mlade i poboljšanje njihova statusa

vv | 11.8.2023. u 16:02h | Objavljeno u Društvo

Opća skupština UN-a je prije 24 godine rezolucijom prihvatila preporuku Svjetske konferencije za mlade čime je odlučila da će 12. kolovoza, počevši od 2000. godine, biti dan kada obilježavamo Međunarodni dan mladih.

„Zelene vještine za mlade: prema održivom svijetu“, tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih. Same zelene vještine, na što se posebno obraća pažnja, označuju znanja, sposobnosti, vrijednosti i stavove potrebne za život, razvoj i podršku održivom društvu, a u
posebnom fokusu UN-a su upravo razmjene ideja o zelenim vještinama za mlade.

Da nas nije zadesila surova agresija na Ukrajinu te pandemija, zasigurno bismo već uvelike bili usmjereni na zelenu tranziciju koja vodi prema održivom društvu, a da je ona urgentno potrebna vidimo iz neočekivanih klimatskih događaja, koji su nedavno pogodili i našu
domovinu. 

Kao najbrojniji i najaktivniji politički pomladak u Varaždinskoj županiji, Mladež HDZ-a Varaždinske županije ima odgovornost i obvezu kreirati politike i programe za mlade. Naša je zadaća kontinuirano predlaganje mjera usmjerenih prema mladim generacijama te stvaranje kohezije između mladih i tijela koje donose odluke. Kao ključan faktor, neizostavna je suradnja i sa savjetima mladih, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini jer upravo su savjeti mladih savjetodavno tijelo kroz koje mladi mogu djelovati na neposrednoj razini.

Sukladno svemu navedenom, Mladež HDZ-a Varaždinske županije trudi se biti bitan akter u doprinosu temeljima politika HDZ-a, a to su sustavna generacijska obnova i pružanje prilika mladim generacijama, što posebno apostrofiramo jer mladi nisu budućnosti, nego i
sadašnjost.

tin jurak

Varaždinska županija, predvođena županom Anđelkom Stričakom, također, u fokus stavlja mlade i ulaže iznimne napore u poboljšanje njihova statusa. Neke od tih politika su kontinuirano stipendiranje učenika i studenata, sufinanciranje prijevoza za učenike i studente,
nagrađivanje učenika za posebna postignuća na natjecanjima i slično.

Također, bitno je spomenuti i neke od aktualnih projekata kojima Varaždinska županija pridonosi razvoju obrazovanja, preduvjeta zapošljavanja, osamostaljivanja i zasnivanje vlastite obitelji, a to su projekti poput unutarnjeg uređenja Osnovne škole Ludbreg, rekonstrukcije dvorca Opeka u Vinici, koji će biti sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, kao i nedavno završenih građevinskih radova na rekonstrukciji i dogradnji Medicinske škole Varaždin.

Uz to, sve osnovne i srednje škole od nedavno raspolažu STEM edukacijskim kompletima (dronovi, licence za simulator, video-naočale za upravljanje i ostala oprema), a realizirano je i izdavanje brošure “Građanski odgoj i obrazovanje u praksi”, brošure koja je objedinila projekte 33 osnovne i 14 srednjih škola.

Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije samo je još jedna u nizu mjera i projekata koji pokazuju da briga za mlade Varaždinskoj županiji predstavlja ključnu komponentu u njenoj općoj politici djelovanja.

Podržavamo trend ulaganja u mlade koje provode Varaždinska županija, ali i Vlada Republike Hrvatske, koje pružaju prilike mladim ljudima, bavili se oni poduzetništvom, poljoprivredom ili pak kreativnim dizajnom. Vlada svojom pronatalitetnom, poreznom i ostalim politikama osigurava da za mlade ima mjesta u Hrvatskoj danas, ali i sutra.

- Smatramo da smo na kolosijeku za razvijene države Europske unije, no činjenica je da ćemo u bliskoj nam budućnosti morati uložiti više pažnje u smjeru održivog i zelenog razvoja Republike Hrvatske, što ne smijemo gledati kao problem, već kao izuzetnu priliku za nas i generacije koje dolaze. - poručuju iz Mladeži HDZ-a Varaždinske županije.

hdz mladez vz

Za kraj, članovi Mladeži HDZ-a Varaždinske županije svim mladima zaželjeli su sretan Međunarodni dan mladih!