Međunarodni dan mladih: Lepoglava poziva svoje mlade sugrađane na veći društveni angažman Foto: Grad Lepoglava

Međunarodni dan mladih: Lepoglava poziva svoje mlade sugrađane na veći društveni angažman

VV | 12.8.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je u prosincu 1999. godine 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih koji se od 2000. godine kontinuirano obilježava diljem svijeta, a svake je godine posvećen drugoj tematici. Ovogodišnja je tema “Angažiranje mladih za globalno djelovanje” koja za cilj ima istaknuti načine kojima angažman mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese.

Mladi kao društvena skupina koja čini oko 20% ukupnog stanovništva danas svoj društveni angažman ostvaruju na mnoge načine od kojih su najčešći oni poput uključivanja u razne organizacije civilnog društva, od udruga mladih i za mlade, sportskih klubova ili drugih inicijativa. Dio mladih svoj potencijal želi ostvarivati kroz pomlatke političkih stranaka, a dio kroz neformalne inicijative i ad-hoc akcije kojima iskazuju svoj stav o pojedinim aktualnim temama. Svaki od postojećih oblika nosi svoje posebnosti i odgovara na one aspiracije koje mladi žele ostvariti kroz svoj aktivniji angažman.

Ipak, jedan od najčešćih oblika sudjelovanja mladih na lokalnom nivou je onaj kroz angažman u radu lokalnog ili regionalnog Savjeta mladih. Savjeti mladih su savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a njihova je osnovna zadaća promicanje i zagovaranje prava, potreba i interesa mladih na njihovoj lokalnoj i područnoj, odnosno regionalnoj razini.

Savjeti mladih omogućuju mladim osobama sudjelovanje u postupku i procesu službenog donošenja odluka predstavnika vlasti. Njihov se rad temelji na interesima i potrebama mladih osoba da iz vlastite perspektive predlože promjene koje će zadovoljiti njih same i druge mlade osobe u zajednici u kojoj žive. Aktivnosti savjeta mladih uključuju svaki oblik političkog, ekonomskog ili društvenog sudjelovanja koje će naći plodno tlo u zajednici i odgovoriti na potrebe i težnje za afirmacijom mladih osoba. Rad savjeta mladih predstavlja dugoročan, odnosno strateški i planski pristup poticanja sveukupne participacije i kvalitete života mladih.

Vodeći se ovim načelima, lepoglavsko je Gradsko vijeće uoči Međunarodnog dana mladih donijelo Odluku o objavi Javnog poziva za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih grada Lepoglave i njihove zamjenike. Lepoglavski je Savjet mladih jedan od najstarijih savjeta mladih u Hrvatskoj, osnovan još tamo 2007. godine, a kroz njega je prošlo podosta predanih mladih aktivista koji danas kao obrazovani ljudi rade i stvaraju dobre stvari kako u Lepoglavi tako i izvan nje.

- Ono što je dobro jest što dio mladih pokazuje jasnu želju za sudjelovanjem i utjecanjem na odluke koje se donose u društvu, ali na osobnijoj i nezavisnijoj osnovi, izvan zastarjelih struktura i mehanizama sudjelovanja. Mladi zapravo žele i mogu preuzeti odgovornost za vlastite aktivnosti, na kooperativnoj osnovi sudjelovati u procesima donošenja odluka koje se odnose na njih, ali i cijelu lokalnu zajednicu. Na tom je putu posebno važno mladima pružiti mogućnost razvoja vještina, stavova i vrijednosti koje omogućuju promjene i preuzimanje kontrole nad vlastitim životom jer upravo spoznaja o mogućnosti promjene djeluje vrlo osnažujuće, ohrabrujuće i motivirajuće – kaže zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji aktivist u sektoru mladih Hrvoje Kovač.

Dodaje Kovač i kako su mladi nedvojbeno velik potencijal u razvoju modernoga, demokratskoga i ljudskim pravima usmjerenog društva. Sudjelovanje i aktivno građanstvo ne znače samo glasovanje i podržavanje izbora, već znače imati pravo, sredstva, prostor, prigodu i potporu za sudjelovanje u procesu donošenja odluka i za uključivanje u društveno korisne aktivnosti.

- Mi u Lepoglavi iskreno želimo da mladi i dalje aktivno doprinose boljem razumijevanju i unaprjeđenju svog položaja u društvu. Poštujući angažman i rad mladih, te aktivnosti i trud pojedinaca na stvaranju uvjeta za osobni razvoj i razvoj društva u cjelini, svim mladima čestitamo Međunarodni dan mladih – zaključuje Kovač i najavljuje skorašnju objavu Javnog poziva za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih grada Lepoglave i njihove zamjenike.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci