Međunarodna konferencija "Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu" održana u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 15.9.2022. u 18:17h | Objavljeno u Društvo

Što je turizam 4.0 i što žele „novi turisti“, što je proširena stvarnost i kako se može koristiti u turizmu, a koje su moderne tehnologije u turizmu i kako ih ne koristiti?

Bile su to teme tri predavanja održanih danas na međunarodnoj konferenciji „Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu” u Varaždinu, uz koja su sudionicima predstavljeni i primjeri najbolje prakse u primjeni komunikacijskih tehnologija u centrima za posjetitelje.

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_4.jpg

EU sufinancira 85 posto projekta

Međunarodna konferencija održana je u sklopu projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., koji je sufinanciran iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus. Ukupna vrijednost projekta je 1.245.215,36 eura, od čega EU sufinancira 1.058.433,04 eura (85 posto).

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_5.jpg

- Ovaj projekt je zanimljiv i važan zato što spaja informacijsku tehnologiju i turizam, što su zapravo dvije najdinamičnije industrije na svijetu. Dodana vrijednost je upoznavanje posjetitelja i turista ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije i mađarskog grada Csurgóa i njegove okolice. Ruralna područja, nažalost, često ostaju nekako zapostavljena, a imaju velike potencijale i brojne znamenitosti koje vrijedi upoznati i posjetiti. Upravo zahvaljujući aplikacijama i tehnologiji virtualne stvarnosti ruralna područja će se dodatno popularizirati, čime turistička ponuda dobiva sasvim novu dimenziju. Projektom će se osnovati dva centra za posjetitelje – jedan u gradu Csurgó, a drugi ovdje u Varaždinu. Kao što znate, u tijeku su radovi na preuređenju podruma Županijske palače u Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom, a sve s ciljem kako bi se na dinamičan, edukativan i atraktivan način predstavila kulturna i prirodna baština – rekao je župan Anđelko Stričak.

Jedinstvene investicije i aktivnosti

Zamjenica gradonačelnika Grada Csurgóa Vassné Huszics Bernadett napomenula da će se u sklopu projekta provoditi jedinstvene investicije i aktivnosti.

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_1.jpg

- U budućim centrima za posjetitelje gosti će u Csurgóu i Varaždinu putem tzv. „prozora“ moći međusobno komunicirati u stvarnom vremenu. Na području Povijesnog parka Csurgó će, osim uređenja posjetiteljskog centra, biti izgrađen i opremljen tunel koji vodi do drvenog dvorca, što će kao novi, inovativan i jedinstveni element dodatno pridonijeti uzletu lokalnog i regionalnog turizma i širenju usluga. Osim toga, u sklopu projekta će biti organizirani srednjovjekovni sajam te međunarodno natjecanje u crtanju – najavila je Vassné Huszics Bernadett.

Turistička industrija se promijenila, a uključivanje IT tehnologija u turizam preduvjet je za privlačenje suvremenih gostiju, naveo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

Privlačenje suvremenih gostiju

- Osim budućeg jedinstvenog centra za posjetitelje koji će dobiti Varaždinska županija, posebno veseli činjenica da smo dobili bazu i analizu postojeće kulturne i prirodne baštine na ovom području, a dionici u turizmu Varaždinske županije moći će se uključiti u edukacije upravo na temu IT-a i razvoja turizma. Turizam bez naprednih tehnologija danas je neizbježan, a uz sve mogućnosti koje pruža, veselimo se razvoju turizma Varaždinske županije upravo u tom smjeru – rekao je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

Dr. Nikoletta Kaszás, ravnateljica kampusa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi - Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju, rekla da je zadovoljstvo što su partner u projektu koji spaja dva važna područja obrazovanja i istraživanja sveučilišnog centra.

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_2.jpg

- Digitalizacija i na njoj temeljena „gamifikacija” prisutna je u svim područjima, pa je neizbježna i u turizmu. Turistički akteri već koriste digitalne tehnologije gotovo posvuda, primjer su hotelski rezervacijski sustavi ugrađeni u vlastitu web stranicu. S druge strane, proširena stvarnost zasad je ograničeno prisutna, pa tako u slučaju dvoraca postoje primjeri u kojima postaje vidljivo kako je dvorac nekada izgledao. Moji suradnici su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, osim turističkih informacija, uključuje i pet različitih igrica temeljenih na proširenoj stvarnosti. Sve su izrađene na temelju 3D modela, a obilaskom turističkih lokacija predloženih u projektu ove igrice možemo igrati pred živom, stvarnom pozadinom – rekla je dr. Kaszás.

Panel rasprava

Nakon predavanja koja su održali Krisztián Attila Bakon i Gergely Anga sa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi - Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju iz Mađarske, mr. sc. Neda Telišman Košuta iz Sustainable Tourism and Hospitality Solutions d.o.o. iz Hrvatske i Robert Majhen iz Lucere - poduzetničkog inkubatora iz Ludbrega, međunarodna konferencija završila je panel raspravom o temi „Primjene IT tehnologija u turizmu i unapređenje turističkog sektora“.

Župan Stričak je napomenuo da projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, nego i ljudi.

- U ovom slučaju su to stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice, koji već stoljećima žive zajedno na ovom području, no ne poznaju se možda dovoljno. Ovim projektom ćemo otvoriti mogućnosti suradnje i međusobnog upoznavanja kako samih stanovnika ovog područja, tako i turista koja dolaze u posjet – istaknuo je.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci