Međunarodna konferencija "Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu" održana u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 15.9.2022. u 18:17h | Objavljeno u Društvo

Što je turizam 4.0 i što žele „novi turisti“, što je proširena stvarnost i kako se može koristiti u turizmu, a koje su moderne tehnologije u turizmu i kako ih ne koristiti?

Bile su to teme tri predavanja održanih danas na međunarodnoj konferenciji „Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu” u Varaždinu, uz koja su sudionicima predstavljeni i primjeri najbolje prakse u primjeni komunikacijskih tehnologija u centrima za posjetitelje.

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_4.jpg

EU sufinancira 85 posto projekta

Međunarodna konferencija održana je u sklopu projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., koji je sufinanciran iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanisza kampus. Ukupna vrijednost projekta je 1.245.215,36 eura, od čega EU sufinancira 1.058.433,04 eura (85 posto).

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_5.jpg

- Ovaj projekt je zanimljiv i važan zato što spaja informacijsku tehnologiju i turizam, što su zapravo dvije najdinamičnije industrije na svijetu. Dodana vrijednost je upoznavanje posjetitelja i turista ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije i mađarskog grada Csurgóa i njegove okolice. Ruralna područja, nažalost, često ostaju nekako zapostavljena, a imaju velike potencijale i brojne znamenitosti koje vrijedi upoznati i posjetiti. Upravo zahvaljujući aplikacijama i tehnologiji virtualne stvarnosti ruralna područja će se dodatno popularizirati, čime turistička ponuda dobiva sasvim novu dimenziju. Projektom će se osnovati dva centra za posjetitelje – jedan u gradu Csurgó, a drugi ovdje u Varaždinu. Kao što znate, u tijeku su radovi na preuređenju podruma Županijske palače u Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom, a sve s ciljem kako bi se na dinamičan, edukativan i atraktivan način predstavila kulturna i prirodna baština – rekao je župan Anđelko Stričak.

Jedinstvene investicije i aktivnosti

Zamjenica gradonačelnika Grada Csurgóa Vassné Huszics Bernadett napomenula da će se u sklopu projekta provoditi jedinstvene investicije i aktivnosti.

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_1.jpg

- U budućim centrima za posjetitelje gosti će u Csurgóu i Varaždinu putem tzv. „prozora“ moći međusobno komunicirati u stvarnom vremenu. Na području Povijesnog parka Csurgó će, osim uređenja posjetiteljskog centra, biti izgrađen i opremljen tunel koji vodi do drvenog dvorca, što će kao novi, inovativan i jedinstveni element dodatno pridonijeti uzletu lokalnog i regionalnog turizma i širenju usluga. Osim toga, u sklopu projekta će biti organizirani srednjovjekovni sajam te međunarodno natjecanje u crtanju – najavila je Vassné Huszics Bernadett.

Turistička industrija se promijenila, a uključivanje IT tehnologija u turizam preduvjet je za privlačenje suvremenih gostiju, naveo je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

Privlačenje suvremenih gostiju

- Osim budućeg jedinstvenog centra za posjetitelje koji će dobiti Varaždinska županija, posebno veseli činjenica da smo dobili bazu i analizu postojeće kulturne i prirodne baštine na ovom području, a dionici u turizmu Varaždinske županije moći će se uključiti u edukacije upravo na temu IT-a i razvoja turizma. Turizam bez naprednih tehnologija danas je neizbježan, a uz sve mogućnosti koje pruža, veselimo se razvoju turizma Varaždinske županije upravo u tom smjeru – rekao je direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ.

Dr. Nikoletta Kaszás, ravnateljica kampusa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi - Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju, rekla da je zadovoljstvo što su partner u projektu koji spaja dva važna područja obrazovanja i istraživanja sveučilišnog centra.

konferencija_turizam_projekt_at_at_cb_2022_2.jpg

- Digitalizacija i na njoj temeljena „gamifikacija” prisutna je u svim područjima, pa je neizbježna i u turizmu. Turistički akteri već koriste digitalne tehnologije gotovo posvuda, primjer su hotelski rezervacijski sustavi ugrađeni u vlastitu web stranicu. S druge strane, proširena stvarnost zasad je ograničeno prisutna, pa tako u slučaju dvoraca postoje primjeri u kojima postaje vidljivo kako je dvorac nekada izgledao. Moji suradnici su u sklopu projekta razvili mobilnu aplikaciju koja, osim turističkih informacija, uključuje i pet različitih igrica temeljenih na proširenoj stvarnosti. Sve su izrađene na temelju 3D modela, a obilaskom turističkih lokacija predloženih u projektu ove igrice možemo igrati pred živom, stvarnom pozadinom – rekla je dr. Kaszás.

Panel rasprava

Nakon predavanja koja su održali Krisztián Attila Bakon i Gergely Anga sa Sveučilišta Pannonia u Nagykanizsi - Sveučilišni Centar za kružnu ekonomiju iz Mađarske, mr. sc. Neda Telišman Košuta iz Sustainable Tourism and Hospitality Solutions d.o.o. iz Hrvatske i Robert Majhen iz Lucere - poduzetničkog inkubatora iz Ludbrega, međunarodna konferencija završila je panel raspravom o temi „Primjene IT tehnologija u turizmu i unapređenje turističkog sektora“.

Župan Stričak je napomenuo da projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, nego i ljudi.

- U ovom slučaju su to stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice, koji već stoljećima žive zajedno na ovom području, no ne poznaju se možda dovoljno. Ovim projektom ćemo otvoriti mogućnosti suradnje i međusobnog upoznavanja kako samih stanovnika ovog područja, tako i turista koja dolaze u posjet – istaknuo je.