Međunarodna konferencija CECIIS 2018: FOI predvodi digitalnu transformaciju Foto: Krešimir Đurić

Međunarodna konferencija CECIIS 2018: FOI predvodi digitalnu transformaciju

| 19.9.2018. u 20:58h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) danas je započela 29. znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems), jedna od značajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi. Konferencija se održava od 19. do 21. rujna.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_01.jpg

Dekan FOI-ja prof.dr.sc. Neven Vrček istaknuo je da je gotovo 30 godina postojanja značajna tradicija u informacijskim znanostima, tim više što je riječ o relativno mladom području.

- Informacijske tehnologije mijenjaju svijet oko nas i utječu na naše živote u svim aspektima, stoga se moramo prilagođavati. Upravo o tome razgovaramo na ovakvim događanjima, povezujemo ljude i otvaramo teme - istaknuo je dekan.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_11.jpg

FOI provodi brojne projekte koji se odnose upravo na glavnu temu ovogodišnjeg CECIIS-a - digitalnu transformaciju u gospodarstvu, obrazovanju i drugim sektorima.

- Gotovo 80 posto zaposlenika je angažirano na nekom projektu, a većina tih projekata vezana je uz različite aspekte digitalne transformacije u organizacijama, školama, državnoj upravi... Digitalna transformacija je kompleksan pojam koji se često koristi, a odnosi se na promjenu načina poslovanja, ponašanja i razmjene informacija kako bi društvo djelovalo bolje i učinkovitije - pojasnio je Vrček.

Predsjednik Programskog odbora CECIIS-a prof.dr.sc. Vjeran Strahonja napomenuo je da je konferencija namijenjena znanstvenicima, studentima, ali posljednjih godina sve više i gospodarstvenicima.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_12.jpg

- Sve se više govori o digitalnoj transformaciji, koja se odnosi na sveobuhvatnu promjenu poslovanja na temelju informacijskih tehnologija, ali koja sa sobom, osim tehnologije, nosi i nove poslovne modele, nove pristupe, a sve se više u obzir uzima i ljudski faktor. FOI sudjeluje u projektu e-Škole koji se odnosi na digitalnu transformaciju škola, a surađujemo i na projektu kroz koji se provode edukacije i konzultacije za nekoliko desetaka tvrtki. Moglo bi se reći da su tvrtke koje su i inače spremne za poslovanje, spremne i za digitalnu transformaciju, i u tom području ne zaostajemo ni za kim u svijetu - rekao je Strahonja.

Na otvorenju CECIIS-a bila je i pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_15.jpg

- Hrvatski sustav obrazovanja već je zakoračio u digitalnu transformaciju kroz projekt e-Škole i eksperimentalni program "Škola za život". Uvođenjem digitalnih tehnologija u učenje i poučavanje mijenjamo sustav obrazovanja od prvih razreda osnovne škole do fakulteta - kazala je Kralj, istaknuvši značajnu ulogu znanstveno-istraživačkog rada FOI-ja u razvoju sustava obrazovanja.

Uz pozvana predavanja dvaju renomiranih svjetskih stručnjaka i znanstvenika, profesora Dimitrisa Karagiannisa sa Sveučilišta u Beču te profesora Dietera Hertwecka sa Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj, svoje radove tijekom konferencije prezentirat će znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz osam zemalja Europe i svijeta.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_02.jpg

Dieter Hertweck održao je predavanje "Digitalna transformacija u proizvodnom sektoru - izazovi i prilike za malo i srednje poduzetništvo", istaknuvši da je upravo istraživanje digitalnih inovacijskih sustava za malo i srednje poduzetništvo područje na kojem surađuju s FOI-jem. Od aktualnih problema izdvojio je "odljev mozgova".

foi_varazdin_ceciis_2018_-_14.jpg

- Pitanje je kako zaustaviti "odljev mozgova" koji pogađa male i srednje poduzetnike u zemljama ove regije, stoga razvijamo "know-how" kako bismo im približili nove tehnologije te ih osposobili da u svoje tvrtke uvedu promjene te pokrenu procese digitalne transformacije - pojasnio je Hertweck.

Uz konferenciju se održavaju ibrojna paralelna događanja, kao što je Dan e-Škola, u sklopu kojeg se održava stručna sekcija "Digitalna transformacija obrazovnih institucija". Održava se i stručna konferencija "Računalne igre" s više od 170 sudionika, kao i brojne radionice. Prvog dana konferencije održana je i Studentska poster sekcija na kojoj su studenti FOI-ja i drugih fakulteta izložili svoje istraživačke radove, dok su studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentirali svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju.

Među sudionicima CECIIS-a je i Dejan Drabić, predsjednik udruge diplomanata FOI-ja, vlasnik tvrtke koja razvija razne poslovne aplikacije, ujedno i predsjednik informatičke udruge MIS te član Izvršnog odbora Hrvatskog saveza informatičara.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_13.jpg

- Obrazovni segment mi je izuzetno bitan, jer se bavim pripremom djece i mladih za državna i međunarodna natjecanja. Svakodnevno se bavimo tom tematikom te radimo na razvoju vještina povezanih s računalnim i algoritamskim razmišljanjem, a ako u obzir uzmemo rezultate koje postižemo na natjecanjima, možemo reći da smo u samom vrhu. Već dugo koristimo najmodernije alate, tehnologiju i metode poučavanja, stoga imamo i vrhunske IT stručnjake, odnosno djecu koja će to postati - istaknuo je Drabić.

Za drugi dan konferencije predviđena je radionica o analizi podataka, predstavljanje projekata u kojima sudjeluje FOI - DIGITRANS, CRISS, e-Škole i HigherDesicion te 4. Interkatedarski skup poslovne informatike.

foi_varazdin_ceciis_2018_-_03.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_04.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_05.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_06.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_07.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_08.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_09.jpg

foi_varazdin_ceciis_2018_-_10.jpg