Međimurska županija: Razočarani odlukom o preuzimanju bolnice, u inat nastavljaju s ulaganjima

VV | 21.3.2023. u 12:25h | Objavljeno u Društvo

Danas je u Međimurskoj županiji održana konferencija za medije o odluci Hrvatskoga sabora kojom su odbijeni amandmani saborskih zastupnica iz Međimurja Boške Ban Vlahek i Andreje Marić te u usvojene izmjene Zakona za zdravstvenoj zaštiti nije uvrštena mogućnost očuvanja regionalnog statusa županijskih i općih bolnica među koje spada i naša. To znači da upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec s prvim danom iduće godine preuzima država.

Status naše najveće i jedine sekundarne zdravstvene ustanove ne otvara samo pitanje ulaganja, već je ovdje riječ i o povijesnoj pravdi za ljude našega kraja kojima je bolnica više od ustanove.

- Ovaj Zakon o zdravstvenoj zaštiti ima i dobrih elemenata te je u nekim segmentima prepoznao probleme poput jačanja primarne zdravstvene zaštite, rane intervencije u djetinjstvu, smanjenje lista čekanja, uvođenje reda u sustav, no ono što smatram da je duboko pogrešno je centralizacija sustava općih i županijskih bolnica - istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako je 77 saborskih zastupnika procijenilo da netko tko sjedi u Zagrebu i netko tko je postavljen, a ne izabran, najbolje poznaje potrebe Međimurja ili bilo kojeg drugog kraja Hrvatske, od onih koji su direktnom voljom građana izabrani da obnašaju vlast u svojim sredinama.

- Preuzimanje osnivačkih prava neće riješiti probleme u hrvatskom zdravstvu zato što dugove ne stvaraju opće i županijske bolnice, već ustanove pod ingerencijom države - kliničke bolnice i centri. Nikada nije napravljena detaljna analiza limita, odavno definiranih prema čudnim kriterijima - ističe župan.

Članak 129.a Ustava RH govori da županije obavljaju poslove koji se odnose na zdravstvo, razvoj mreže zdravstvenih ustanova i kako se prilikom određivanja djelokruga rada županija mora voditi računa o širini i prirodi poslova te zahtjevima učinkovitosti i ekonomičnosti.

- Međimurska županija se kao osnivač zdravstvenih ustanova, ponašala štedljivo i racionalno te izgradila zdravstveni sustav u skladu s potrebama stanovništva te su u provedbi brojni razvojni projekti. Potpisani su ugovori o dodjeli sredstava iz EU fondova, a Županija je potpisnik ugovora i o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za nove projekte, te prijave na natječaje za sredstva nacionalnih i europskih fondova, stoga izražavam bojazan da će se dinamika realizacije spomenutih projekata značajno komplicirati - kazao je župan Posavec te izrazio razočarenje što je međimurski zastupnik u Hrvatskom saboru glasao za preuzimanje bolnice, i time između interesa Međimurja i interesa svoje stranke izabrao interes političke stranke.

Međimurska županija, neovisno o prijenosu osnivačkih prava, zadržava vlasnička prava jer je to Ustavom neotuđivo. I nikada, dok sam župan, neću potpisati nijedan dokument kojim će se samo pokušati ukinuti neki od odjela, zaustaviti neke od investicija ili se suštinski intervenirati u razvoj zdravstvenog sustava koji smo zacrtali. U inat pogrešnim odlukama kojima je cilj preuzimanje osnivačkih prava nad našom bolnicom, nastavljamo sa snažnim investicijskim ciklusom u naš zdravstveni sustav, nastavljamo obnovu naših odjela, zgrada, nabavljanje opreme te ulaganja u medicinski kadar - rekao je župan Matija Posavec.

Na odluke zakonodavca osvrnuo se i predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina: „Odbijanjem našeg amandmana vladajuća većina u Saboru ugrozila je jedan od vitalnih interesa Međimurki i Međimuraca“.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalu skrb te predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač dodaje da usvojene izmjene Zakona ne prate upute ni pojašnjenja kako nove odredbe provesti u praksi te je naglasila da je odluka Sabora štetna za Međimurje.

Županijski vijećnik Željko Pavlic, na čiju je inicijativu formiran zaključak te pokrenuto predlaganje amandmana u Saboru, rekao je: „Ovo je udarac za Međimursku županiju jer nam se uskraćuje mogućnost da sami odlučujemo o svom zdravstvenom sustavu što je duboko nepravedno u svjetlu činjenice da smo se pri investiranju oslanjali isključivo na vlastite snage. Očigledno je da se Hrvatska centralizira i to je protivno europskim vrijednostima, dosadašnjem načinom decentralizacije, ali i zdravim razumom.“

I saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić oštro su reagirale na ignoriranje interesa Međimurja u Hrvatskom saboru.

- Samo od 2017. do danas u našu je bolnicu uloženo više od 195 milijuna kuna, oni koji su u predizbornoj kampanji naglašavali suradnju s regionalnom i lokalnom samoupravom te poštivanje načela decentralizacije, sada to krše. Je li ovaj Zakon decentralizacija koju su obećali?! Saborski zastupnici Dražen Srpak i Veljko Kajtazi, ljudi koji tvrde da brane interese Međimurja, glasali su ZA prelazak naše Bolnice u ruke države - naglasila je Boška Ban Vlahek, a zastupnica Andreja Marić dodala da država nema sluha, plana ni vizije kako riješiti problem financiranja u zdravstvu te da se nije pokazala kao dobar gospodar.

- Interes Međimuraca je da se liječe tamo gdje žive - istaknula je Andreja Marić.