Međimurje dobiva Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu

VV | 25.7.2021. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

Odlična vijest stigla je Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) i to u godini kada obilježavaju velikih deset godina rada. Odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.

MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. MURID-ova priča započela je prije 10 godina, a danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_6.jpg

Od 2016. godine jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a koristi preko 100-tinjak korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Prošle godine osnovana je Izvršna radna skupina za izradu Nacionalne strategije razvoja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je u nju uključena izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko, zahvaljujući značajnom znanju i iskustvu. MURID trenutno provodi projekt "Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji“ kao implementacijski partner ureda UNICEF-a za Hrvatsku u programu "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji“.

- Aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na EU natječaju "Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza“ te su nam odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec - istaknula je Pucko.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_9.jpg

Ukupna vrijednost projekta je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 4.524.779,66 kuna vlastitih sredstava.

- Ovim projektom i izgradnjom Centra, sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji - istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

S dosadašnjih 350 četvornih metara, prostor MURID-a povećat će se na 1600 kvadrata, koliko će biti površina Centra koji će se graditi u Pribislavcu. Unutar Centra bit će smješteno 55 funkcionalnih organizacijskih jedinica koje će moći koristiti 250 korisnika u individualnim i 100 korisnika u grupnim programima.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_7.jpg

Uz ovaj Centar koji će biti prvi u Hrvatskoj, župan Posavec podsjetio je da se u Međimurju planira graditi i Centar za osobe s invaliditetom u Podturnu, Centar za pomoć u zajednici u Čakovcu za koji je Međimurska županija dala zgradu u svom vlasništvu, a pored brojnih projekata na području socijalne skrbi, poput projekata UNICEF-a, Međimurska županija financira pomoćnike u vrtićima i nastavi, osigurava besplatnu prehranu i prijevoz za učenike te je Županija, zajedno sa Županijskom bolnicom Čakovec, pravi prijatelj djece kroz razna ulaganja i programe.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_8.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci