Međimurje dobiva Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu

VV | 25.7.2021. u 11:40h | Objavljeno u Društvo

Odlična vijest stigla je Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) i to u godini kada obilježavaju velikih deset godina rada. Odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.

MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. MURID-ova priča započela je prije 10 godina, a danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_6.jpg

Od 2016. godine jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a koristi preko 100-tinjak korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. Prošle godine osnovana je Izvršna radna skupina za izradu Nacionalne strategije razvoja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je u nju uključena izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko, zahvaljujući značajnom znanju i iskustvu. MURID trenutno provodi projekt "Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji“ kao implementacijski partner ureda UNICEF-a za Hrvatsku u programu "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji“.

- Aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na EU natječaju "Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza“ te su nam odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec - istaknula je Pucko.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_9.jpg

Ukupna vrijednost projekta je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 4.524.779,66 kuna vlastitih sredstava.

- Ovim projektom i izgradnjom Centra, sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji - istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

S dosadašnjih 350 četvornih metara, prostor MURID-a povećat će se na 1600 kvadrata, koliko će biti površina Centra koji će se graditi u Pribislavcu. Unutar Centra bit će smješteno 55 funkcionalnih organizacijskih jedinica koje će moći koristiti 250 korisnika u individualnim i 100 korisnika u grupnim programima.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_7.jpg

Uz ovaj Centar koji će biti prvi u Hrvatskoj, župan Posavec podsjetio je da se u Međimurju planira graditi i Centar za osobe s invaliditetom u Podturnu, Centar za pomoć u zajednici u Čakovcu za koji je Međimurska županija dala zgradu u svom vlasništvu, a pored brojnih projekata na području socijalne skrbi, poput projekata UNICEF-a, Međimurska županija financira pomoćnike u vrtićima i nastavi, osigurava besplatnu prehranu i prijevoz za učenike te je Županija, zajedno sa Županijskom bolnicom Čakovec, pravi prijatelj djece kroz razna ulaganja i programe.

Hrvatska_i_Medimurje_dobivaju_prvi_regionalni_Centar_za_ranu_intervenciju_u_djetinjstvu_MURID_8.jpg