Projekt je predstavljen u Uredu gradonačelnika grada Varaždina

Medicinska škola iz Varaždina: „Biciklinom po gradu, plućima daj snagu!“

Varaždinske vijesti | 4.3.2021. u 19:48h | Objavljeno u Društvo

Medicinska škola iz Varaždina već treću godinu za redom sudjeluje na smotri učeničkih projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Odabir teme projekta mora biti vezan uz rješavanje određenih izazova iz života učenika i/ili šire zajednice, a učenici se pod vodstvom mentora na konkretnom primjeru rješavanja problema iz svoje uže ili šire okolice uče kako biti aktivni građani.

Oni odabiru alate, metode i postupke kojima će problemima stati na kraj, a prilikom provedbe višemjesečnog projekta prate univerzalne upute i striktno definirane korake koje vrijede za sve učenike koji se odluče sudjelovati u samostalnom projektnom radu ove vrste.

Tema ovogodišnje smotre (koja se nastavlja direktno na prošlogodišnju, otkazanu zbog pandemijskih okolnosti i lockdowna) za četiri maturantice smjera dentalni tehničar i farmaceutski tehničar (Manuelu Radović, Leu Štiglec, Teu Vlajinić i Emu Deban) te njihove dvije mentorice (Jadranku Težački i Mirelu Turk) bilo je zdravlje učenika i nastavnika kroz kretanje te klimatske promjene. Objedinile su ih kroz projekt naziva „Biciklinom po gradu, plućima daj snagu“.

Osim spomenutih, u projektu su sudjelovali gotovo svi učenici Medicinske škole: svi koji su pomogli u istraživanju biciklističkih navika (sudjelujući u anketi), učenici sadašnjeg 3. a (David Muršić je snimio video, a ostali iz razreda su kartirali gradsko središte s obzirom na infrastrukturu biciklističkih staza), učenice sadašnjeg 5. a (Mia Martinčević i Ivona Lukavski) koje su u videu objašnjavale zdravstvene blagodati bicikliranja te prošlogodinji maturanti fizioterapeutskog smjera (Borna Posavec i Vida Fotak) koji su projektu dali ime i predočili ostalim smjerovima fizioterapeutsku stranu bicikliranja kao važne aktivnosti za ljudski lokomotorni sustav. Logo projekta napravila je učenica Dorotea Medved iz 4.d razreda.

Motivacija za odabir ove teme bila je vijest o kvaliteti zraka u Varaždinu i drugdje u Hrvatskoj u kojoj se izvještava o šteti koja nastaje globalnim zatopljenjem klime. Učenici GLOBE programa naše škole istraživali su temperaturu zraka u Varaždinu, a rezultati njihovog istraživanja koji se baziraju na podacima od 2000. – 2004. te 2015. – 2019. su pokazali da je temperatura zraka u Varaždinu između dva promatrana razdoblja porasla za čak 0.4 stupnja, što je izuzetno puno, budući da je povećanje od samo 2 stupnja dovoljno da se otopi većina leda na planeti Zemlja. Tako su se objedinila dva projekta Medicinske škole: GLOBE i Građanski odgoj i obrazovanje.

Središnji događaji projekta bila su dva tjedna bicikliranja, jedan u ožujku, drugi u listopadu 2020. Učenici su se međusobno natjecali u odvoženim biciklističkim kilometrima, a troje najboljih u muškoj te u ženskoj konkurenciji nagrađeni su prigodnim poklonima. Učenicima su se u biciklističkim izazovima pridružile njihove mentorice, a u tjednima bicikliranja sudjelovao je i profesor Fabijan Ipša.

Profesor je, kao strastveni biciklist, učenicima podijelio svoje savjete na instagram stranici projekta. Instagram stranicu prati oko polovice učenika škole. Na njoj su objavljene i upute o sigurnijem bicikliranju. Napravljen je i izbor najljepšeg bicikla, a pobjedniku Antoniju Kokotu iz 4.b je uručena nagrada. Projekt je predstavljen u Uredu gradonačelnika grada Varaždina. Trgovina „Beciklin“ u Varaždinu sufinancirala je poklone za učenike.

Kad su započeli projekt, nisu niti bili svjesni da će bicikl u međuvremenu postati toliko traženo prijevozno sredstvo kojim se koriste mnogi dostavljači u našem gradu, koji je – između ostalog – poznat upravo i po vožnji na dva kotača. Bicikliranje je tako čak i tijekom mjeseci lockdowna spojilo učenike varaždinske Medicinske škole Varaždin.

Mnogi od njih su osvijestili nužnost boravka na otvorenom i čari natjecanja, a svijest o zdravlju kao temeljnoj vrijednosti života usađena je još čvršće među ove mlade ljude. Poželimo im sreću na skorašnjoj međužupanijskoj smotri učeničkih projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja, koja će se krajem ožujka održati online ili u Srednjoj školi Čakovec, ovisi o epidemiološkoj situaciji.