Maturant Jan Špiclin zaljubljenik je u znanost, a ima i važno otkriće

VV | 8.8.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Jan Špiclin drugu godinu za redom osvojio je prvo mjestu na državnom natjecanju “Znanstvenik u meni”. Ovaj međimurski maturant i sad već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin ne potječe iz obitelji prepune znanstvenika. Želja za istraživanjem jednostavno se pojavila tijekom njegovog školovanja, pa je tako potražio mentora za svoja znanstvena istraživanja u školi. Nakon toga sve se jednostavno “zalaufalo”, kaže Jan.

Prošle godine Jan se prvi put prijavio za natjecanje “Znanstvenik u meni”, koje je počelo prije četiri godine. U početku se kod učenika poticalo istraživanje neke teme koja bi se poslije pred stručnim žirijem ispričala široj publici na pristupačan i zanimljiv način. Prošle godine, kada se Jan prvi puta prijavio i pobijedio, uvedena je nova kategorija: originalni istraživački rad. U sklopu te kategorije učenici su mogli raditi istraživanje ne samo u području prirodnih znanosti, nego i u području društvenih znanosti, pri čemu je taj rad trebao imati sve karakteristike znanstvenog rada. Za gimnazijalca Jana to je bio samo dodatni izazov.

- Kada sam saznao da su uveli tu kategoriju odlučio sam prijaviti se s radom “Utjecaj temperature na antioksidacijski kapacitet kod jabuke bobovec”, kojeg sam već počeo provoditi. Morali smo sami tada snimiti i videozapis istraživanja, a nakon toga uslijedio je poziv na završno prezentiranje pred žirijem, koje je održano on-line zbog pandemije koronavirusa. I tako sam osvojio prvo mjesto. Ove godine sam ciljano radio istraživački rad za natjecanje - otkrio nam je Jan.

Više o znanstvenom radu maturanta jana Špiclina pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti