Matija Posavec na Božićnom domjenku: Svaki uspjeh nije kraj, neuspjeh nije fatalan

VV | 24.12.2021. u 10:33h | Objavljeno u Društvo

Kad čitam izvješća o radu županijskih pročelnika, potpornih institucija, ustanova i poduzeća tada mogu biti s jedne strane zadovoljan, a s druge strane i ponosan. Unatoč dobrim i lošim danima. Usponima i padovima. Međutim, svaki uspjeh nije kraj, neuspjeh nije fatalan; Ali vlastita volja za uspjeh je mnogo važnija od bilo čega drugog, rekao je međimurski župan u svom govoru.

Jučer se u riznici Međimurja u Starom gradu u Čakovcu održao tradicionalni Božićni domjenak Međimurske županije, a u ime županije su govorili predsjednik županijske skupštine Dragutin Glavina te nedavno ponovno izabrani međimurski župan Matija Posavec. Njegov govor prenosimo u cijelosti:

"Poštovane dame i gospodo,

Pozdravljam Vas u ime izvršne vlasti Međimurske županije, na susretu u prigodi božićno novogodišnjih blagdana, na kraju još jedne kalendarske, poslovne i radne godine. Želim Vam na ovaj način zahvaliti svima na doprinosu, svakome na svojoj poziciji, u izgradnji našeg Međimurja kao jedne gospodarski uspješne, politički stabilne, humane i solidarne sredine u ljudskom karakteru. Gradimo Međimurje s vizijom, s rezultatima, s jasnom strategijom što želimo i kuda želimo ići. Znamo koji je naš smjer, to je smjer daljnjeg razvoja, rasta, stabilnosti i zajedništva.

Još je jedna godina iza nas. Svatko će je ocjenjivati na svoj način. Nekome je bila sretna, nekome izazovna, nekome teška, nekome uspješna, no svakako, godina koja je obilježena globalnom pandemijom uzrokovana korona krizom, kada već dugo vremena živimo novo normalno vrijeme i prilagođavamo se novonastalim okolnostima. Ipak, bila je ovo godina kada je međimursko gospodarstvo raslo i bilježilo pozitivne brojke već 14.godinu zaredom. I na tome čestitam poduzetnicima koji stvaraju nova radna mjesta i dižu produktivnost. Bilježimo veći broj novootvorenih poduzeća, broj obrta prešao je 1500, poduzetnici su ostvarili 25,8% višu neto dobit, Međimurje ima najnižu stopu nezaposlenosti od nastanka županije i na 2.je mjestu u Hrvatskoj, pokazatelji ekonomičnosti i rentabilnosti poslovanja bilježe povećanje, izvoz roba i usluga iz Međimurja premašio je 5,5 milijardi kuna dok je uvoz ispod 3 milijarde kuna što znači da i dalje gotovo dvostruko više izvozimo nego uvozimo. Broj zaposlenih u Međimurju premašio je 42 000, a i u prosjeku plaće je Međimurje u sredini a ne više u društvu županija s najmanjim prosjekom plaće. Iako Međimurje bilježi negativni prirodni prirast kao i sve kontinentalne županije, ono je ipak najmanje u Hrvatskoj. U Međimurju je najbolji odnos radno aktivnog zaposlenika i umirovljenika je u Međimurskoj županiji i to 1 – 1,66 dok je prosjek RH 1 – 1,33.

Vjerujem da su svim tim brojkama pridonijele i aktivne mjere koje provodimo na razini regionalne samouprave gdje smo županija koja po broju stanovnika privlači najviše sredstva iz EU fondova, kao i prva županija po privlačenju EU sredstava koje idu preko proračuna Županije. Uvjerljivo smo prva županija po odvajanju otpada, i to posebno ističem u kontekstu rasprave o gospodarenju otpadom i zelenoj energiji kao prioritetnoj politici na svjetskoj razini. U odvajanju otpada Međimurje je iznad prosjeka EU, dok jedna Belica ima čak i 80% odvajanja otpada za što je i nedavno osvojila međunarodno priznanje, a od 10 najuspješnijih općina i gradova u Hrvatskoj, čak 9 ih je iz Međimurja.

Mnogo je novaca uloženu u bolju infrastrukturu, osobito u zdravstvu i obrazovanju što je prioritet županijske politike. Sa ulaganjima u dogradnju, adaptaciju, izgradnju infrastrukture naših osnovnih i srednjih škola, vrtića, bolnice i zdravstvenih ustanova vrlo energično i aktivno nastavljamo i u idućoj godini. Vjerujte mi da ćemo na temelju dosadašnjeg iskustva, stečenog znanja, koristiti svaku priliku koja nam se pruža kako bi povukli sredstva iz EU fondova i ostalih fondova i pokrenuli snažni investicijski zamah. Pratimo, pripremamo se i aktivno ćemo sudjelovati u natječajima NPOO, Višegodišnjem financijskom okviru proračuna EU, Industrijskoj tranziciji sjevera Hrvatske, Razvojnom sporazumu kojeg potpisujemo u ponedjeljak i ITU mehanizmu urbane aglomeracije grada Čakovca.

Obično kad na kraju jedne poslovne i kalendarske godine podvučete crtu, osvrnete se na rad i rezultate iza sebe, promišljate o onome što se dogodilo. Dal je moglo biti drukčije, bolje, kvalitetnije. Osvrnete se je li Vaš trud, angažman, energija koju ulažete u svoj rad vrednovana rezultatima i podrškom. Kad čitam izvješća o radu županijskih pročelnika, potpornih institucija, ustanova i poduzeća tada mogu biti s jedne strane zadovoljan, a s druge strane i ponosan. Unatoč dobrim i lošim danima. Usponima i padovima. Međutim, svaki uspjeh nije kraj, neuspjeh nije fatalan; Ali vlastita volja za uspjeh je mnogo važnija od bilo čega drugog. Mi kao kolektiv, kao zajednica, kao društvo sigurno smo u proteklom vremenu napravili puno dobroga, ali smo sigurno imali i propuštenih prilika, ili prilika koje nismo primijetili, ali to i nije toliko važno zato što uvijek dolaze nove prilike, a kada naviknemo svoje oko da ih uočava onda ćemo ih i vidjeti. Stoga gledajmo uvijek ispred sebe, ono što nas čeka, ono što možemo pretpostaviti. I u budućnosti će biti puno kriznih i izazovnih situacija ali one će nas tjerati da pružimo svoj maksimum, tražimo rješenje, da iskušamo našu predanost i jačamo se u našoj odlučnosti i posvećenosti cilju. Svaka kriza nije kriza. Svaka kriza je prilika u kojoj se moramo prilagoditi, a u suočavanju s izazovima moramo biti uporni, duboko vjerovati u ono što radimo. Savršenstvo treba biti težnja, ali ne treba biti okov koji nas sputava i čini nesigurnim. Zato Vas pozivam da budemo svi zajedno snažni, odlučni i smireni i pronaći ćemo rješenje za svaku situaciju.

Poštovane dame i gospodo,

Iza svega što smo napravili, a napravili smo puno, svaki novi realizirani projekt, svaki uspjeh je često neispričana priča o odricanju i predanosti, o preuzimanju odgovornosti, radnim vikendima, o proaktivnosti, upornosti i dosljednosti, ali i puno snažnijim emocijama radosti, zajedništva, postignuća, predanosti istom cilju i timskom radu, inovativnosti, kreativnosti te primjeni ideja vlastitog uma kako bi svaki novi realizirani projekt ostavili zajednici i društvu u kojem živimo.

Kažu da su najbolji pokloni, trenuci koje dijelimo jedni s drugima. To je ona prava, iskonska povezanost koja svaki dan čini boljim i ljepšim. Stoga vas pozivam da ovog Božića pružimo ruku pomirenja, ispružimo dlan solidarnosti, pokažimo srce humanosti, vjeru u sve ljude i zahvalnost svojima bližnjima, obitelji i prijateljima. Neka ono malo i promrzlo dijete koje promatramo u jaslama bude zaštitnik sve djece i svake krhke, nemoćne i odbačene osobe.

Danas više nego ikad cijenimo zdravlje i susrete s bližnjima, stoga neka Vam je nova godina puna zdravlja, ali i osobnog mira, zadovoljstva i poslovnog uspjeha. Večeras molimo da Bog blagoslovi naše Međimurje, i da svakoj međimurskoj obitelji daruje vrijeme puno radosti, nade i mira. Želim Vam svima sretan i blagoslovljen Božić te mnogo radosti i uspjeha u Novoj 2022.godini."