Maturanti Druge gimnazije Varaždin briljirali na državnoj maturi: nije bilo stresa, a ispiti su bili lagani Foto: Krešimir Đurić

Maturanti Druge gimnazije Varaždin briljirali na državnoj maturi: nije bilo stresa, a ispiti su bili lagani

IHR/Varaždinske vijesti | 19.7.2020. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Iza turbulentne godina koju je obilježio štrajk prosvjetara i epidemija koronavirusa na Drugoj gimnaziji Varaždin imaju razloga za veselje. Troje maturanata ove varaždinske srednje škole - Jana Labaš (Psihologija), Mateja Vuradin (Matematika A) i Damjan Ivanjko (Engleski B) - ispite su riješili 100 posto, dok je maturantica Lorena Šestanj sve prijavljene ispite za državnu maturu, (Hrvatski i Engleski A razine, Matematika B i Psihologija) položila s odličnim!

Vrhunski rezultat

- Ovo je zaista jedan vrhunski rezultat unatoč tome što je ovogodišnja generacija maturanata puno toga pretrpjela, od štrajka do koronavirusa. Radili su u drugačijim uvjetima te su digitalno morali sazreti, odraditi nastavu na daljinu i završiti školsku godinu. Već na kraju školske godine uočili smo kako je njihov uspjeh odličan, a to se sada vidjelo i na samim rezultatima državne mature. Zaista sam jako ponosna na sve njih i čestitam im. Svi oni su primjer drugima - ponosna je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

U Drugoj gimnaziji Varaždin učenici se sustavno kroz sve četiri godine pripremaju za polaganje državne mature.

- Ono što je plus na našoj školi je svojevrsna otvorenost nastavnika koji su u svakom trenutku spremni pomoći učenicima, izaći im u susret, pojasniti ako nešto nije jasno, a naravno imamo organizirane i konzultacije nastavnika s učenicima. Ono što je najvažnije za uspjeh naših maturanata je sama motivacija i želja da se državna matura napiše kvalitetno i dobro kako bi upisali željeni fakultet. Naravno, moram pohvaliti roditelje s kojima smo imali izvrsnu suradnju tijekom ove četiri godine i koji su se pokazali kao dobra i kvalitetna podrška školi – rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Izniman uspjeh maturanata Druge gimnazije Varaždin na ovogodišnjoj maturi dokaz je da se u toj varaždinskoj srednjoj školi dobro radi s učenicima.

- Što vrijeme više odmiče sve više dolazi do izražaja kvalitetan rad nastavnika s učenicima, ali i dobra organizacija nastave, što mi je posebno drago i pohvaljujem sve nastavnike koji su vrijedno radili s našim maturantima – istaknula je ravnateljica Grđan.

Važan kontinuirani rad

Među troje učenika koji su postigli 100 postotnu riješenost ispita je maturantica Mateja Vuradin.

- Položila sam Matematiku A sa 100 posto. Ispit meni osobno nije bio težak i bio je koncipiran na osnovnim stvarima koje smo učili na nastavi, osim trećeg dijela ispita, gdje su zadaci bili malo kompliciraniji. To je nešto što ne možeš šablonski riješiti, već moraš razmišljati i logično zaključivati. Jedina otežavajuća okolnost je bila to što, dok se dođe do tih zadataka na ispitu, malo padne koncentracija, ali sve u svemu nije bilo strašno ni preteško – otkrila je Mateja, inače polaznica Centra izvrsnosti iz matematike, u koji je krenula još u petom razredu osnovne škole. Od tada redovito sudjeluje na državnim natjecanjima iz matematike, a iza nje su doista vrijedni rezultati.

DSC_5816.jpg

Mateja Vuradin

U prvom razredu srednje škole osvojila je prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, u drugom razredu je pohvaljena, a u trećem razredu na državnom natjecanju iz matematike bila je druga. Uspjeh sigurno ne bi izostao i ove godine da državno natjecanje nije otkazano zbog epidemije koronavirusa.

Mateja je zadovoljna s postignutim uspjehom, a doznali smo da je bilo i dovoljno vremena za rješavanje ispita iz matematike na državnoj maturi.

- Ispit sam riješila puno prije od predviđenog vremena, čak sam i dva puta stigla provjeriti sve zadatke i sve prepisati s liste gdje sam rješavala. Većinu zadataka nisam ni pisala na list za koncept, nego sam odmah u samu knjižicu. kad negdje zapne, malo se izgubi pojam o vremenu, ali mislim da je bilo dovoljno vremena za rješavanje zadataka – otkrila je Mateja koja planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Iako je na ovakav rezultat utjecao i rad u Centru izvrsnosti iz matematike, Mateja je naglasila kako je znanje stečeno tijekom četverogodišnjeg obrazovanja sasvim dovoljno za dobar rezultat na državnoj maturi.

- Mislim da me Druga gimnazija Varaždin dobro pripremila za državnu maturu i fakultet. Ako radite kontinuirano, tijekom sve četiri godine, i ako imate cilj, sve se može savladati bez problema – poručila je Mateja koja je s ozbiljnim pripremama za maturu počela nakon što joj je završila on-line nastava, baš kao i Jana Labaš.

DSC_5831.jpg

Jana Labaš

- Psihologiju nisam imala u četvrtom razredu, nego ranije, tako da sam s pripremama počela praktički od početka i odmah nakon završetka škole. Pripremala sam se iz skripte i to mi je bilo dovoljno da Psihologiju riješim 100 posto – otkrila je.

Ističe da ovogodišnji ispit za državnu maturu nije bio težak kao prošlogodišnji.

- Na samom ispitu bilo je dosta zaokruživanja i zaključivanja, a to ne možeš dobro riješiti ako dobro ne naučiš gradivo. I ostali ispiti koje sam prijavila na državnoj maturi nisu bili teški, samo malo Matematika – priznala je Jana koja planira upisati studij Psihologije, no još ne zna hoće li to biti u Zagrebu ili Rijeci.

Završili i prije vremena

Maturant Damjan Ivanjko je pak Engleski B položio 100 posto.

- Meni je matura bila dosta zabavna. Pisao sam “glavne” predmete, Hrvatski, Matematiku i Engleski B. Sve je dobro prošlo, osobito Engleski B razina koji sam riješio 100 posto Moram priznati da sam se i sam iznenadio rezultatom – rekao je Damjan koji se javio preko ZOOM aplikacije, s obzirom na to da je na moru. I on je isto svoj ispit riješio prije predviđenog vremena za završetak.

Damjan Ivanjko

- Meni je ispit iz Engleskog jezika bio jednostavan, a koliko sam vidio i drugima jer mnogo nas je završavalo prije predviđenog termina – rekao je Damjan, no priznao je kako je slabo spavao prije same državne mature.

- Zbog pričanja i priprema za maturu bilo me je strah, ali sada, kada je sve prošlo mogu reći da nema razloga za to i da državna matura nije stresna – ispričao je Damjan koji već pakira kofere za Zagreb.

- Planiram upisati Učiteljski fakultet, smjer razredne nastave. To me zanima i zasad stojim dobro na rang listama za upis na fakultet – rekao je.

Maturantica Druge gimnazije Varaždin Lorena Šestanj sve ispite koje je prijavila riješila je s odličnim uspjehom.

- Prijavila sam i pisala državnu maturu iz Hrvatskog i Engleskog A razina, Matematiku B razina i Psihologiju kao izborni. Moram priznati da ispiti nisu bili jako teški i za sve sam imala dosta vremena. Izdvojila bih jedino Hrvatski, koji mi je bio malo teži, ali samo teorijski dio ispita. Esej smo imali malo i sreće jer tema nije bila teška, niti komplicirana. Bile su lektire koje su nam svima dosta poznate i lake za obraditi. Smatram da je uspjeh koji sam postigla u svojem četverogodišnjem obrazovanju i to što sam sve razrede prošla s odličnim zaslužan i za uspjeh na državnoj maturi – rekla je Lorena.

Da je kontinuiran rad i uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju ključ uspjeha i na državnoj maturi dokazuje i to što Lorena nije išla na posebne pripreme izvan škole.

- Sama sam se pripremala za državnu maturu i to ne puno prije same mature, odnosno intenzivne pripreme su počele nakon što nam je završila on-line nastava. Najviše i najteže mi je bilo pripremati se za Psihologiju jer taj predmet mi je bio važan za upisati Logopediju, na koju sam se i prijavila.Trenutačno sam 16 na listi i mislim da je sigurno da ću uspjeti upisati to što želim – rekla je Lorena.

Lorena Šestanj