Maruševečki kuburaši nastupili na Vinkovačkim jesenima, posjetili i Jarminu Foto: KUM/FB

Maruševečki kuburaši nastupili na Vinkovačkim jesenima, posjetili i Jarminu

Josip Vrbanec | 20.9.2023. u 12:51h | Objavljeno u Društvo

Kuburaška udruga Maruševec u nedjelju je sudjelovala u programima 58. Vinkovačkih jeseni, tradicijskog folklornog festivala, najstarije i najveće europske manifestacije tradicijske kulture.

Maruševečki kuburaši tako su se našli među 65 KUD-ova i društava sudionika ove manifestacije. Kuburaši su pucali u gradskom parku u samom centru Vinkovaca, neposredno uz glavnu binu, na početku svečanog mimohoda. Nakon znaka za polazak povorke priključili su se sudionicima i prošli kroz glavnu binu te u dva navrata po predviđenoj ruti pozdravili prisutne gledatelje, da bi nakon toga opet pucali uz rijeku Bosut.

kuburaska_udruga_marusevec_1_vinkovacke_jeseni_19092023.jpg

U Vinkovcima je bilo 16 kuburaša od kojih šest u odorama Straže svetoga Jurja, a ostali u tradicionalnim kuburaškim odorama.

kuburaska_udruga_marusevec_2_vinkovacke_jeseni_19092023.jpeg

Nakon nastupa u Vinkovcima, maruševečki su kuburaši posjetili Jarminu, općinu s najviše Zagoraca van Krapinsko-zagorske županije. Domaćin im je bio načelnik općine Goran Ileković, a povod obilazak spomenika poginulim pripadnicima varaždinskih "Roda" - Mladenu Kasunu, Zvonku Kardošu, Branku Kosu, Željku Pongracu i Vladi Štamparu. Kod spomenika su zapalili svijeće, a načelnik Ileković iznio je povijest krvavih događanja na ovim prostorima u domovinskom ratu.

kuburaska_udruga_marusevec_4_jarmina_19092023.jpg

Uslijedio je posjet domu branitelja, gdje su izloženi mnogobrojni eksponati iz Domovinskog rata, od oružja, slika do osobnih predmeta. Nakon toga maruševečki kuburaši posjetili su župnu crkvu Svetog Vendelina gdje ih je primio velečasni Antun Farkaš. Crkva koja je u Domovinskom ratu bila stalna meta neprijatelju i gotovo uništena, danas je obnovljena i dominira mjestom. Uz samu crkvu u tijeku je uređenje svetišta s kipom Majke Božje Bistričke, koji je poklon Krapinsko-zagorske županije, a čije se otvorenje očekuje u svibnju sljedeće godine.

kuburaska_udruga_marusevec_3_jarmina_19092023.jpg