Marko Šljepica prva beba rođena u 2018. godini u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 2.1.2018. u 11:38h | Objavljeno u Društvo

Marko Šljepica, težak 3.530 grama, dugi 53 centimetra prva je beba rođena u 2018. godini u Varaždinskoj županiji. Rodila ga je majka Helena u Novogodišnjoj noći u 0.55 sati.

Sretan, zdrav i veseli život u ime Varaždinske županije poželio mu je zamjenik župana Robert Vugrin.
Naime,već tradicionalno, Varaždinska županija daruje prvu novogodišnu bebu, a zamjenik župana Robert Vugrin je u pratnji ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića, dr.med., pomoćnice ravnatelja Dubravke Dobec Gorenak, dr.med.te pročelnice Službe za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek, dr. med. darivao majku Helenu i dečkića Marka s poklon bonom u iznosu od 1.500 kuna te košarom punom voća.

Zamjenik župana je naglasio kako ovaj posjet rodilištu spada u ljepši i radosniji dio posla.
– Simbolično, na početku godine, nema ljepšega nego pozitivno krenuti u novu godinu, a rođenje djeteta je sigurno jedan od najljepših događaja. Varaždinska županija tradicionalno daruje prvorođeno dijete. Ako gledamo kontekst, gdje nam demografski podaci ne idu baš u korist, UN nas svrstava u deset zemalja s najlošijom stopom demografskog prirasta, u sljedećih 30 godina predviđaju da će se izgubiti više od 15 % broja stanovnika. I upravo zato se nadam da će i ovaj simboličan posjet motivirajuće djelovati da se to preokrene. Varaždinsko rodilište nudi sve potrebno, od medicinskog osoblja i iznimno stručnog i ljubaznog liječničkog osoblja - rekao je zamjenik župana Vugrin.

Pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek, dr. med je rekla okupljenima da je 2017. godina bila dobra za varaždinsko rodilište.
– Mnogi su naše rodilište prepoznali kao mjesto u bolnici koje je vrijedno dodatnih ulaganja, dobili smo vrijedne donacije. U 2017. imali smo 1454 poroda, od toga 13 blizanaca, dakle ukupno 1467, od toga 704 djevojčice i 763 dječaka. 78 % poroda dovršili smo vaginalnim putem, a 22 % carskim rezom. Od ukupnog broja rodilja, 92 % je iz naše županije, a 8 % iz drugih, prije svega Međimurske županije, 75 %, te zagrebačke, 16 %, i iz Koprivničko-križevačke, 15 % rodilja – kazala je pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju varaždinske Opće bolnice.

U pratnji zamjenika župana bila je i pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

020118 rodilište 2

Označeno u