Marijan Husak: "Razlika u generacijama nema, ali itekako ima među đacima" Foto: Ilustraccija

Marijan Husak: "Razlika u generacijama nema, ali itekako ima među đacima"

Ivica Kruhoberec | 24.1.2022. u 17:50h | Objavljeno u Društvo

- Iznenadila me Medalja Grada Varaždina jer je to prvo priznanje sredine u kojoj živim više od pedeset godina, a radio sam sve do prije petnaestak godina, kada sam otišao u mirovinu pa stoga sada takvo što uistinu nisam očekivao - veli nam Marijan Husak, umirovljeni profesor fizike, koji je gotovo četiri desetljeća radio na današnjoj Prvoj gimnaziji u Varaždinu, najstarijoj varaždinskoj srednjoškolskoj ustanovi i dugo se godina povezivala upravo s njim. I to s razlogom.

- Osim rada u školi, često sam odlazio na seminare gdje sam imao predavanja i izvodio pokuse pred kolegama iz cijele zemlje. Zahvaljujući tome, bio sam poznat u struci i među kolegama koji su me i predložili za priznanja, a onda sam i za njih izabran. Osim jednog mandata predsjednika školskog sindikata, nisam bio ni u kakvoj strukturi političkog karaktera, već isključivo u stručnim tijelima lokalnog i republičkog karaktera, a radni vijek sam završio u svojstvu profesora savjetnika.

Rođeni ste u Zagrebu?

Stjecajem okolnosti, za kratkog posjeta majke očevoj rodbini, rodio sam se u Zagrebu, 1940. Moj otac, rođen u Češkoj, imao je prije II. svjetskog rata foto atelje na Bledu. Tu je upoznao moju majku, rodom iz Mojstrane, sela blizu Kranjske Gore. Zbog ratnih prilika, otac je morao napustiti Bled i preseliti se u Osijek, gdje je dobio posao. Mene su dali baki u Mojstranu, gdje sam odrastao do školskog uzrasta. Tako mi je slovenski postao materinji jezik, što mi omogućuje da obavljam posao sudskog tumača i prevoditelja.

Kako ste se našli u fizici?

U Osijeku sam završio osnovno i srednje obrazovanje, nakon kojeg sam upisao studij eksperimentalne fizike na PMF-u u Zagrebu.  Prvi izbor bila mi je elektrotehnika, ali sam se predomislio. Na studiju sam upoznao i buduću suprugu Veru. Diplomski rad obavljao sam na IRB-u na temu optike kristala...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci