Mali vrtlari 3. razreda IV. OŠ u školskom vrtu uzgajaju voće i povrće: "Ukusnije je!"

| 21.9.2023. u 20:15h | Objavljeno u Društvo

Uiteljice Silvija Grđan – Hosni i Lidija Drvarić sve financiraju - same, a svaka pomoć ili donacije je i više nego dobrodošla

U dvorištu IV. Osnovne škole Varaždin zeleni se školski vrt u ograđenoj zemlji malo iznad tla – na povišenim vrtnim gredicama, koje već tri godine njeguju učenici 3. b razreda. Naslijedili su ga od prijašnje generacije učenika.

- Najponosniji su kad školsku užinu nadopunjuju povrćem uzgojenim vlastitim trudom. Kažu da je ukusnija – rekla je voditeljica grupe Malih istraživača, učiteljica Silvija Grđan – Hosni

Učenje kroz iskustvo

Uzgajaju povrće, mahunarke, voće, začinsko i ljekovito bilje, uljarice, žitarice i ukrasno bilje kojem je uloga privlačenja kukaca važnih u oprašivanju. Ističe da djeca kroz praktičan rad uče o važnosti očuvanja bioraznolikosti, prirodnih resursa, ekološkom uzgoju hrane, čuvanju sjemenja.

>> HUMANOST NA DJELU Školi donirao svoju nagradu za naljepši vrt: "Volio bih da se djeca bave biljkama"

- Učenjem kroz iskustvo, igru i rad stječu znanje o zdravoj prehrani, povjerenje u prirodu te odbacuju strahove od kukaca i malih vrtnih životinja - navodi učiteljica prednosti školskog vrta, koji imaju od ožujka 2019., kada su započeli projekt Mali vrt za održivo sutra.

Bilo je pet gredica o kojima su brinule druge učiteljice i razredi, no škola nije imala novaca pa su gredice završile u korovu na istrunulim daskama.

- Zapuštene gredice bile su ruglo na ulazu u školu i odlučila sam napraviti još četiri. Donirane su nam daske, u prekopavanju mi je pomagala kolegica Lidija Drvarić, a boje za zaštitu smo same financirale – prisjeća se.

Sve financira - sama!

- Samo je moj razred obrađivao gredicu koju sam sama financirala. Djeca su bila ponosna na sebe, svoj rad i svoju gredicu. Najviše bi ih veselilo kušanje dozrelih plodova koje bi nekad nosili doma - govori i pojašnjava da je problem nastao kada se grupa Malih istraživača povećala, a gredica je bila - samo jedna.

Dio sadnica ove su godine financirale učiteljice Grđan – Hosni i Drvarić jer ih u školi nisu dovoljno uzgojili, a donacija Stjepana Škrlina koji je u izboru za najljepši vrt Varaždinskih vijesti osvojio 100 eura i poklonio ih školskom vrtu, iznenadila ih je i razveselila.

- Veoma smo zahvalni. Baš planiramo proširiti gredice i treba nam novac – kaže učiteljica i otkriva kako bi voljela pokraj gredica napraviti učionicu na otvorenom:

- Od paleta bismo napravili klupe, a okolo zasadili voćke. Samo trebam pribaviti sredstva.

Želite li na bilo koji način pomoći malim vrtlarima da nastave istraživati, učiti i širiti svoj vrt, javite se IV. Osnovnoj školi Varaždin. Kontaktirati ih možete na broj: 042/330-595, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poslati upit putem maila na web stranici škole: www.os-cetvrta-vz.skole.hr/kontakt/