„Mali kaj“ u sjeni „velikog kaja“

vv | 17.9.2023. u 08:29h | Objavljeno u Društvo

Među brojnim sadržajima krapinskoga Tjedna kajkavske kulture gotovo neprimjetno prolazi dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“, tzv. dječji festival ili „mali kaj“, koji godinama nepravedno ostaje u sjeni „velikoga kaja“.

Ovoga rujna proslavio je 38. rođendan, a utemeljio ga je svestrani krapinski glazbenik Viktor Crnek. Godinama okuplja najmlađe pjevače kajkavskih popevki, učenike osnovnih škola koji pod vodstvom svojih entuzijastičkih mentora odnosno učitelja glazbene kulture, uvježbavaju odabrane popevke s minulih festivala.

Među ovogodišnjim sudionicima bili su učenici iz 20 osnovnih škola kajkavskoga govornog područja. Iz Varaždinske županije sudjelovali su predstavnici osnovnih škola iz Ljubeščice, Kneginca Gornjeg i Društva Naša djeca Varaždin, čija voditeljica glazbene radionice, Zdenka
Knapić, godinama skrbi o zavidnoj razini pjevačkog festivala najmlađih.

Održan je i dječji recital kajkavske poezije na čiji je natječaj prispjelo 237 radova. Među njima su sudjelovali i učenici iz OŠ Varaždinske Toplice, Radovan i OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec- Područna škola Salinovec, za čije je prispjele radove povjerenstvo naglasilo višegodišnje kvalitetno sudjelovanje učenika s mentoricom Valentinom Posavec Kovač.

Najviše je uradaka prispjelo na natječaj za dječju likovnu izložbu, a među ostalim, izloženi su radovi učenika osnovnih škola iz Varaždinske županije i to iz osnovne škole Breznički Hum, Beletinec, Ljubeščica, Trnovec, Petrijanec, Donja Voća, Kneginec Gornji, VII i III osnovne škole Varaždin.