Lupino na Culture Shock Festivalu

| 6.3.2016. u 22:03h | Objavljeno u Društvo

Ovogodišnji, 12. po redu Culture Shock Festival, koji je protekli vikend održan u Križevcima, otvoren je izložbom skulptura i fotografija "Lupinizam" Stephana Lupina koji se križevačkoj publici po prvi put predstavio u Klubu kulture.

Izložbu je otvorio dr. Zdenko Balog, koji je ujedno autor predgovora kataloga izložbe u kojem piše da „lupinizam nije stilsko obilježje, već terminus technicus za način na koji Lupino djeluje“.

- Lupinizam se zrcali u banaliziranju glamur fotografije – koji kao uspješan žanrovski eksperiment prepoznaju i prihvaćaju glamur časopisi poput Playboya, Voguea ili Detailsa – u fotografijama u kojima fotograf postoje model, kada pozira zajedno s modelima ili uhićen kako balansira nad modelom tražeći nemoguće kutove i rakurse ili dok fleksericom obrađuje skulpture kao da se s njom bori u žestokom klinču. Lupinizam je u šetnjama između medija i žanrova, no istovremeno i u nježnoj empatiji prema izoliranim i ranjivim skupinama, na čiju će nas nazočnost Lupino upozoriti. Kako? NA svoj način, izravno i necenzurirano, fotoaparatom. Žestina kojom Lupino prigrli novi žanr, novi alat izražavanja, budi zebnju da smo rađanjem kipara izgubili fotograda. No istom lakoćom kojom osvaja nove prostore, Lupino njeguje i alate i medije koje je već osvojio, navodi Balog.

Označeno u