Lukas Novak na olimpijadi (treći zdesna) Foto: Centar izvrsnosti iz matematike

Lukas Novak iz Centra izvrsnosti osvojio srebro na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

I.D./Varaždinske vijesti | 24.7.2017. u 12:41h | Objavljeno u Društvo

Polaznik varaždinskog Centra izvrsnosti iz matematike Lukas Novak osvojio je srebrnu medalju na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rio de Janeiru.

- Lukas je je polaznik Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, ali u Centru izvrsnosti u Varaždinu radi od 5. razreda osnovne škole - napomenuo je voditelj Centra Branko Topić i čestitao Lukasu, njegovoj obitelji, svim njegovim mentorima od 5. do 8.razreda osnovne škole te posebice Tamari Srnec i Ratku Višaku koji su s njim radili u srednjoj školi.

Na olimpijadi koja se održala od 13. do 24. srpnja u Rio de Janeiru u Brazilu, sudjelovalo je ukupno 615 učenika iz 111 država. Hrvatsku ekipu činili su Adrian Beker (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Lugo Mihovilić (4. razred, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Zagreb), Petar Nizić-Nikolac (3. razred, XV. gimnazija, Zagreb), Lukas Novak (4. razred, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Čakovec), Borna Šimić (3. razred, Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod) i Marin Varivoda (2. razred, Gimnazija Franje Petrića, Zadar). Voditelji ekipe su Ivan Krijan i Mea Bombardelli.

Mladi hrvatski matematičari s olimpijade se vraćaju s dvije srebrne i tri brončane medalje te jednom pohvalom. Osim Lukasa, srebrnu medalju osvojio je i Adrian Beker, Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac osvojili su brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na IMO-u prvi put.

Put na olimpijadu kao i pripreme organiziralo je Hrvatsko matematičko društvo, a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.