Luka Antončić sudjelovao na UN-ovom Forumu mladih na temu droga i ovisnosti

Varaždinske vijesti | 15.3.2024. u 15:30h | Objavljeno u Društvo

Luka Antončić, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske i član međunarodnog odbora Mladeži HDZ-a, kao predstavnik Republike Hrvatske je sudjelovao na Forumu mladih koji je organizirao Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC). Forum mladih održan je u Beču od 12. do 14. ožujka.

Ured UN-a za droge i kriminal je osnovan 1997. godine s ciljem pokretanja inicijativa i programa za svijet sigurniji od droga, organiziranog kriminala, korupcije i terorizma.

S obzirom da je riječ o pošastima kojih nisu pošteđena niti najuređenija društva, UNODC je predan podršci svim državama članicama putem globalnih programa i mreže ureda u 98 zemalja diljem svijeta. Ovogodišnji Forum mladih UNODC okupio je 35 mladih lidera iz 27 država. svijeta

– U okviru Foruma održane su brojne tematske rasprave o radu UNODC-a, boljem razumijevanju znanosti o poremećajima ovisnosti o drogama i prevenciji njihova korištenja. Prema istraživanjima iz 2021. godine, oko 300 milijuna ljudi koristi opojne droge, što je vrlo zabrinjavajuća brojka, posebno kada se uzme u obzir da je taj broj u porastu posljednjih godina – rekao je Luka Antončić, dodajući da samo podizanje svijesti o štetnosti droga i iznošenje statistika nisu dovoljni da bi se riješio ovaj globalni problem.

Antočić navodi da prioritet treba staviti na inicijative rane prevencije koje potiču zdrav razvoj, globalnu produktivnost i prosperitet da bi se osiguralo stvaranje zdravijih života.

– Mladi mogu biti snažan izvor empatije i podrške zajednici. Stoga smo na plenarnoj sjednici CND-a pozvali sve zemlje članice da nam pomognu u izgradnji temelja za strukturirano i sustavno djelovanje koje vode mladi, osiguravanje infrastrukture, mogućnosti i uvjeta za jednako osnaživanje mladih za donošenje informiranih odluka i provođenje preventivnih napora bez obzira na sposobnosti, jezike i kulturne razlike. U ostvarivanju tog cilja moramo raditi zajedno i osnaživati mlade ljude da se brinu za zdravlje i osobnu dobrobit. Tek tada možemo stvoriti svjetliju i zdraviju budućnost za sve – poručio je Antončić.