Ludbrežani velikog srca: Mnogostrukim darivateljima krvi uručene zahvalnice Foto: Grad Ludbreg

Ludbrežani velikog srca: Mnogostrukim darivateljima krvi uručene zahvalnice

Varaždinske vijesti | 1.11.2018. u 14:21h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Hrvatski Crveni križ je prema svom Pravilniku o priznanjima donio odluku o dodjeli odlikovanja mnogostrukim darivateljima krvi ludbreškog kraja. Ona su uručena na skromnoj svečanosti koju je priredilo Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg 30. listopada u povodu Dana darivatelja krvi.

- Darivanjem krvi ne spašavate jedan ljudski život ili dva ljudska života, vi ovdje nazočni spasili ste na tisuće ljudskih života. Mi možda jesmo malo društvo, ali smo velikog srca. To pokazuje i činjenica da od prošle godine imamo i priznanja za 125 darivanja krvi za muškarce i 95 darivanja krvi za žene. To je naša teta Mirjana koja sada već ima 99 darivanja tako da će vrlo brzo dostići onu "mušku" granicu od 100 darivanja krvi. Imamo i bračni par Kokanović koji su oboje vjerni darivatelji krvi i dobitnici državnih odlikovanja čime su kao supružnici rijetkost, a nas čini izuzetno ponosnima – rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg, Robert Kranjčec.

Dobitnici plakete i zahvalnice za izvanredan uspjeh za 125 darivanja krvi su Branko Jagodić iz Čukovca i Milan Bunčić iz Ludbrega. Zlatni znak i zahvalnicu za 100 darivanja krvi primio je Antun Matijašec iz Selnika.

Dobitnici srebrnog znaka i zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa za 75 darivanja su Franjo Katalenić iz Ludbrega i Marijan Kovaček iz Svetog Petra.

Brončani znak i zahvalnicu za 50 darivanja primili su: Franjo Grgec iz Hrastovskog, Željko Pokec iz Ludbrega, Kristijan Stančin iz Ludbrega, Aleksandar Šolaja iz Ludbrega, Damir Šikić iz Vinograda Ludbreških, Tihomir Horvat iz Selnika, Vlado Rak iz Selnika, Dražen Ipša iz Dubovice, Zvonimir Repić iz Malog Bukovca i Stanko Martinković iz Svetog Petra.

Kod žena za 35 darivanja dobitnice brončanog znaka i zahvalnice su Kristina Jalšić iz Kućana Ludbreškog i Ljubica Lukačić iz Prilesa.

Darivateljima krvi čestitali su ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić i zamjenica gradonačelnika Renata Potočnik.

- Kad darujete krvi, darujete dio sebe. Vaše nesebično darivanje krvi zapravo je pomoć ljudima u nevolji i to je ono što je najvažnije jer u današnjem svijet često zaboravimo na temeljne vrednote, ljudskost, spremnost biti uz bližnje. Od vas svi mi možemo puno naučiti i hvala vam što nas predstavljate u lijepom svjetlu – rekao je Bilić.

Prijem kod predsjednice RH

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan predsjednica uručila odlikovanja dobrovoljnim darivateljima krvi. Među darivateljima našli su se i Ludbrežani, Nada Kapusta (Ludbreg) Marija Kokanović (Vinogradi Ludbreški), i Stjepan Markulinčić (Hrastovsko).

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u četvrtak i petak, 25. i 26. listopada odlikovanja „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske” dobrovoljnim darivateljima krvi za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka.

Izrazivši zadovoljstvo što uručuje odlikovanja na Dan darivatelja krvi te u tjednu u kojem su obilježene dvije obljetnice, 140 godina djelovanja Crvenog križa na području Republike Hrvatske i 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenoga križa, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je važnost tih obljetnica za našu Domovinu kojima se pribrajamo onim zemljama s najduljom tradicijom njegovanja organiziranog humanitarnog rada.