Ludbreški robotičari prvi na natjecanju!

| 7.12.2015. u 17:03h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Mate Lovraka u Zagrebu održano je u subotu natjecanje robotičara, a među njima je bilo i predstavnika iz Varaždinske županije. Prvo mjesto, u kategoriji CoSpace, pripalo je ekipi iz Srednje škole Ludbreg.

- Uspjeh je tim veći ako znamo da je konkurencija bila velika. Glavni protivnik u toj kategoriji već je bio sudionik svjetskog natjecanja robotičara, isto tako je državni prvak iz informatike, međutim moji učenici su imali savršenu taktiku i robot je gotovo besprijekorno prošao zadanu stazu. CoSpace je kategorija u kojoj učenici dobiju zadanu stazu, moraju sa prednjim senzorima programirati robota da izbjedne prepreke (ne udari u zid recimo, okreće se optimalno), te sa color senzorima mora prikupljati paketiće (crne, crvene i zelene boje) i nakon što ih skupi 6 mora ih smjestiti u skladište. Pri tom mora izbjeći zamke, mora biti brz, mora imati dobre varijable za boje kako bi prepoznao paket a ne recimo zamku. Robot mora biti autonoman u virtualnom svijetu, mora biti perfektno programiran jer inače senzori su osjetljivi i lako se „izgubi“. – pojasnio je Željko Posavec, mentor i profesor Srednje škole Ludbreg.

Učenici su vježbali jako puno za ovo natjecanje, trudili se a svaki trud se isplati, dio su i sami odrađivali doma.

- Dolazili su subotom na izvannastavnu aktivnost, školu robotike, koju kao što vidite jako uspješno provodimo u Srednjoj školu Ludbreg. Ekipa Ludbreg (Vilim Stančin i Karlo Čić) osvojila je u CoSpaceu 5. mjesto, dok je ekipa Ludbreg Team (Tomica Namesnik i Nikola Vincek – Ilišević) u kategoriji Rescue Maze osvojila 4. mjesto. Učenici su bili zadovoljni napravljenim rezultatom. Kao mentor jako sam zadovoljan uspjehom mojih učenika, vidljivo je prema rezultatima škole da Ludbreg ima budućnost u robotici. Još jednom napominjem drugo kolo hrvatskih robotičara iz osnovnih i srednjih škola održat će se u veljači u Ludbregu. Najbolji će predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju ROBO-CUP u Njemačkoj. Cilj izvannastavne aktivnosti robotike je promocija robotike u Ludbregu gradu, koji je otvoren mladim inovatorima, novim tehnologijama, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na važnost ranog usmjerenja djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima, kao zalog za budućnost zdravog i inovativnog društva, konkurentnog gospodarstva. Zahvaljujem se organizatorima, Ivici Kolariću i domaćinu Jelki Hranjić, prof. na jako dobro domaćinstvu i organizaciji isto tako se nadam da ću ja u Ludbregu biti jednako dobar domaćin – istaknuo je mentor Posavec.

Drugo kolo natjecanja odžat će se u Ludbregu krajem veljače, a ukupni rezultati s dva natjecanja osnova su za prijavu ekipa na svjetsko natjecanje koje će se održati u Njemačkoj.

Inače, na natjecanje u Zagrebu, prijavilo se 55 ekipa: 112 učenika u pratnji 39 mentora. Natjecatelji su stigli iz Dubrovnika, Splita, Kaštel Gomilice, Supetra, Bola, Jelse, Otočca, Bedekovčine, Budišćine, Štrigove, Karlovca, Križa, Velike Gorice, Kutine, Popovače, Rajića, Varaždina, Ludbrega i naravno najviše prijavljenih ekipa iz Zagreba. Jedna ekipa stigla je iz susjedne Slovenije, Murske Subote te je natjecanje međunarodnog tipa.

Srednja škola Ludbreg na natjecanju je nastupila sa 3 ekipe. Ekipe su se zvale: SŠ Ludbreg, Ludbreg i Ludbreg Team.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.