LUDBREG Objavljeni rezultati 29. međunarodne izložbe vina "Vincekovo" Foto: Grad Ludbreg

LUDBREG Objavljeni rezultati 29. međunarodne izložbe vina "Vincekovo"

Varaždinske vijesti | 18.1.2022. u 10:57h | Objavljeno u Društvo

Međunarodnom izložbom vina, koja od 2020. godine nosi naziv Vincekovo, ludbreški vinogradari i vinari obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Prilika je to da zainteresirani vinogradari i vinari iz Hrvatske, ali i inozemstva pošalju svoje uzorke mladih vina na ocjenjivanje i provjere njihovu kvalitetu.

Prikupljanje uzoraka ove je godine bilo organizirano drugog vikenda u siječnju u Hotelu Crnković. Prikupljeno je 474 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Najzastupljenije sorte bile su graševina (105), mješavina bijelih sorata (100) i rajnski rizling (51).

Ocjenjivanje se pak održalo 12., 13. i 14. siječnja, a uzorke je ocjenjivalo 15 ocjenjivača svrstanih u tri komisije od po pet degustatora.

– Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova, a konačna ocjena za pojedino vino je medijana. Ova metoda primjenjuje se u Hrvatskoj za ocjenjivanje vina prije stavljanja u promet te na svim značajnijim ocjenjivanjima vina, kako u nas tako i u Europi. To omogućuje proizvođačima bolju usporedbu ocijenjenih vina s odličjima postignutim na drugim ocjenjivanjima na koja prijavljuju svoja vina – pojasnili su iz udruge “Trsek”.

Dugogodišnja predsjednica ocjenjivanja u Ludbregu prof. dr. sc. Stanislava Herjavec je zbog bolesti „dirigentsku palicu Vincekovo“ predala dr. sc. Ivani Puhelek koja će od ove godine biti predsjednica ocjenjivanja. Uz nju u ocjenjivanju su sudjelovali dopredsjednik dipl.ing. Miroslav Matovinović, dopredsjednik dipl. ing. Marijan Čižmešija, tajnik i zapisničar Mladen Matijašec, dipl. ing. Dunja Mežnarić, mr.sc. Vlasta Rubeša Vili, dipl. ing. Vedran Plichta, dipl. ing. Gordana Bosankić, dipl. ing. Franjo Majnarić, dipl.ing. Zdenko Ivanković, dr.sc. Mirela Osrečak, dipl. ing. Robert Brkić, dipl.ing. Ivana Rendulić, dipl.ing. Slobodan Vili, dipl.ing. Marija Kuščar, dipl.ing. Vesna Bakota, doc.dr.sc Marin Mihaljević Žulj, dr.sc. Ivana Vladimira Petric, dipl.ing. Hrvoje August te Siniša Lasan, trostruki hrvatski sommelier prvak i sudac na Decanteru, ujedno i „selektor“ vina Varaždinske županije za prestižno svjetsko natjecanje Decanter, na kojem vinari Varaždinske županije ostvaruju odlične rezultate.

Na osnovu dobivenih bodova dodijeljeno je 98 “Zlatnih trseka” koji su postigli 82 i više bodova. “Srebrni trsek” dobiva 255 uzoraka vina (raspon 77 do 81 bod ), “Brončani trsek” dobiva 77 uzoraka vina (raspon 72 do 76 boda), dok priznanje dobiva 8 vina (raspon 61 do 71 bod ). Eliminiranih vina s manje od 61 osvojenog boda bilo je 36, a razlozi su defekti u mirisu i okusu: etilacetat, povećana hlapiva kiselost, oksidacije, sumporni spojevi i dr.

Kod izbora za najbolje ocijenjeno mlado crno vino između tri uzorka izabrano je vino sorte Cabernet sauvignon (uzorak br. 462) sa 86 bodova, dok je kod bijelih izabrano Mješavina bijelih sorata (uzorak br. 209) sa 86 bodova.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa i aktualne mjere, organizatori su odlučili izložbu održati u nešto skromnijem tonu.

– Prošle godine izložba nije organizirana zbog problema s pandemijom, a na izložbi 2020. ocjenjena su bila 543 uzorka. Ove godine planiramo u Hotelu Crnković, 28. siječnja, održati podjelu samo zlatom nagrađenih sudionika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i uz COVID potvrde. – istaknuo je Krešimir Horvat, predsjednik Udruge Trsek.

Podsjetimo, udruga „Trsek“ ovu izložbu organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega.