LOVAČKE MUKE "Plaćaju zakupninu i štetu zbog naleta divljači na vozila, a taj dio lovišta ne mogu koristiti" Foto: Illustracija/Arhiva VV

LOVAČKE MUKE "Plaćaju zakupninu i štetu zbog naleta divljači na vozila, a taj dio lovišta ne mogu koristiti"

IHR/Varaždinske vijesti | 4.12.2021. u 17:45h | Objavljeno u Društvo

- Lovačko društvo Kobac Bartolovec već 75. godina djeluje u Općini Trnovec Bartolovečki. Prije 15-ak godina prilikom koncesije oduzet im je dio lovišta na području općine kod naselja Zamlaka. To je negdje 400 hektara lovišta gdje je velika populacija visoke divljači. Sve te godine plaćaju zakupninu za taj dio lovišta koji ne mogu koristiti i u tom lovištu imaju pet hektara vlastite šume. Prilikom određivanja granica lovišta određena im je granica rub državne ceste D2, a ne sredina ceste što je obećano, pa moraju plaćati svu štetu prilikom naleta divljači na vozilo - rekao je SDP-ov vijećnik Mario Milak na aktualnom satu Županijske skupštine te zamolio župana za pomoć u rješavanju ovog problema i vraćanja oduzetog lovišta.

Župan Anđelko Stričak je ustvrdio kako je riječ o starom pitanju koje se vuče još iz mandata 2013.-2017. županijske vlasti, a odnosi se na granice lovačkih društava.

- Moguće je da lovačko društvo zatraži izmjene granica, ali tada, koliko mi je poznato, oba lovačka društva, matično i ono u čije se područje ulazi, idu na natječaj. Tada je pitanje hoće li neko novo lovačko društvo "upasti" na to područje i hoće li uspjeti zadržati lovište kojim raspolažu. Ako je Lovačko društvo Kobac zainteresirano, neka pokrene inicijativu. Mi sigurno tome nećemo biti prepreka - rekao je župan.