"Location manageri" u Varaždinu: "Odličan potencijal za snimanje filmova" Foto: Grad Varaždin

"Location manageri" u Varaždinu: "Odličan potencijal za snimanje filmova"

Varaždinske vijesti | 28.9.2023. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Troje filmskih "location managera" koji su na proputovanju kroz Hrvatsku - Benjamina Hendriksa iz Nizozemske, Emmu Jane Richards iz Velike Britanije i Johna Rakicha iz Kanade, u srijedu 27. rujna u palači Patačić primio je zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković.

varazdin_location_manageri_27092023_2.jpg

Njihov dolazak u Varaždin organizirala je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koje upravlja Varaždinskim filmskim uredom te surađuje s Hrvatskim audiovizualnim centrom i Zagreb film Officeom. Zajedno s Jelenom Toth iz gradske Turističke zajednice i Goranom Mališom iz županijske Turističke zajednice te Jakovom Kapetanovićem pokazala im je potencijalne lokacije snimanja.

Najavila je također da će Varaždin uskoro predstaviti na velikom događanju filmske industrije "Fokus" u Londonu, s ciljem predstavljanja lokacija snimanja u gradu i široj okolici. U tu svrhu bit će izrađen i digitalan katalog.

varazdin_location_manageri_27092023_1.jpg

Predsjednik svjetskog udruženja filmskih "location managera" John Rakich ocijenio je da Varaždin ima odličan potencijal za snimanje filmova.

- Imate šume, rijeke, dvorce, gradove, sve su to lokacije. Puno puta mi zapravo ne znamo što trebamo tako dugo dok to ne vidimo. Ovakve posjete nam pomažu vidjeti s čime se raspolaže – rekao je Rakich, osvrnuvši se na štrajkove u filmskoj industriji koji utječu na smanjenje produkcija te se ponadao "da će se Hollywood polako vratiti jer filmska industrija će i dalje morati proizvoditi zabavu za svjetsko tržište".

varazdin_location_manageri_27092023_4.jpg

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković je izrazio dobrodošlicu i spremnost da Grad Varaždin surađuje s filmskom industrijom.

- Oprezno ću bez pretjerivanja reći da je to dugotrajniji proces. Mi ćemo im pokazati i ponuditi sve lokacije koje žele, ali mi moramo i ulagati sredstva da bi došli do rezultata. Konkurencija u toj industriji je velika jer svi žele da se kod njih snima. Želimo pomoći menagerima u potrazi za lokacijama snimanja, pa će u tom smislu od koristi biti i promocija u Londonu – rekao je Marković, dodavši da Grad Varaždin ima potpuno spreman projekt za Centar kreativne industrije koji će biti građen sredstvima dobivenom kroz ITU mehanizam, a u kojem će mjesto, uz ostale, naći i kreativci povezani s filmskom industrijom.

varazdin_location_manageri_27092023_3.jpg