Ljerki Perči, istraživačici valpovačke povijesti, plaketa Matije Petra Katančića

vv | 20.12.2022. u 16:23h | Objavljeno u Društvo

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo 13. prosinca je uručio plaketu Matije Petra Katančića za izuzetan doprinos razvoju prosvjetnog i kulturnog života Ljerki Perči, dugogodišnjoj istraživačici povijesti Valpova i njegove kulturne baštine.

Ovo je značajno javno priznanje Ljerki Perči dodijeljeno povodom Dana grada Valpova, a u nemogućnosti da osobno nazoči dodjeli javnih priznanja na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Valpova 8. prosinca ove godine, to je učinjeno naknadno u krugu prijatelja i suradnika, mahom istraživača povijesti Valpova.

Gotovo dva desetljeća Ljerka Perči istražuje fond Valpovačkog vlastelinstva u Državnom arhivu u Osijeku, a rezultate tih istraživanja objavila je u nizu znanstvenih i stručnih radova. Tijekom svojih istraživanja otkrila je niz novih povijesnih podataka iz valpovačke prošlosti 18. i 19. stoljeća.

319344586_526185876228552_3041822372377722555_n.jpg

Među prvima pisala je o djelovanju vlastelinskog kazališta i o najstarijoj sačuvanoj kazališnoj zgradi u kontinentalnoj Hrvatskoj. Pisala je o izgradnji valpovačke crkve i kapelice u 18. stoljeću te o glazbenoj povijesti u Valpovu. Otkrila je niz zanimljivih podataka iz gospodarske povijesti vezano uz mostarinu, a osobito su pažnju privukli njezini članci o uzgoju limuna i ananasa u vlastelinskim grijanim staklenicima.

Predajući plaketu, gradonačelnik Matko Šutalo, predlagač za dodjelu javnog priznanja, posebno se zahvalio gospođi Perči što je u svojim radovima ukazala na bogatu kulturnu povijest Valpova te doprinijela afirmaciji Valpova kao nezaobilazne destinacije kulturnog turizma u Slavoniji.

Inicijator dodjele priznanja, povjesničar dr.sc. Dinko Župan, prigodno se zahvalio gospođi Perči na izuzetno angažiranom istraživanju povijesti vlastelinstva Valpovo te najavio objavljivanje svih njezinih do sada objavljenih radova vezanih za povijest Valpova u jedinstvenom izdanju.

Zvonko Barišić, tajnik Grada Valpova i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice potvrdio je tu namjeru i najavio da će objedinjena istraživanja gospođe Perči biti objavljena u sklopu nakladničke djelatnosti Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo do kraja sljedeće godine.

O uspješnosti suradnje dobitnice ovogodišnjeg javnog priznanja Ljerke Perči s Državnim arhivom u Osijeku, gdje je pohranjena povijesna građa Valpovačkog vlastelinstva, svjedočila je Manuela Kozić, tajnica Arhiva.

Zahvaljujući na dodijeljenom priznanju, vidno dirnuta pažnjom domaćina, gospođa Perči naglasila je da je vlastelin barun P. A. Hilleprand von Prandau bio izuzetno zaslužan za uzdizanje područja vlastelinstva nakon devastacije izazvane osmanlijskom okupacijom tijekom 150 godina, te napomenula da bi, s obzirom na razinu organiziranosti vlastelinstva, da živi u današnjim okolnostima, vlastelin zacijelo, pored tajnika i geometara, zaposlio i ekologa i tako izravno sugerirala da bi budući razvoj Valpova trebalo temeljiti na principima ekološke održivosti.

Zahvaljujući svim sudionicima danas održane prigodne svečanosti, gospođa Perči najavila je nastavak istraživanja fonda Valpovačkog vlastelinstva koje će zacijelo rezultirati novim spoznajama o prošlosti Valpovštine 18. i 19. stoljeća.