Likovno-dokumentarna izložba o akademskoj slikarici i likovnoj pedagoginji Josipi Gattin Vojthehovski

VV | 28.9.2022. u 09:18h | Objavljeno u Društvo

Izložbom i katalogom Muzej Međimurja Čakovec skreće pozornost na sveukupno javno djelovanje Josipe Gattin Vojtjehovski tijekom četvrt stoljeća u krugu likovnih umjetnika sjeverozapadne Hrvatske te osobito njezin rad na čakovečkoj Pedagoškoj akademiji, gdje je kao voditeljica Katedre za likovnu umjetnost od 1961. do 1975. kontinuirano radila na unapređenju kvalitete izobrazbe budućih likovnih pedagoga. Njezini studenti postali su uspješni likovni pedagozi, umjetnici i kulturni djelatnici u raznim dijelovima Hrvatske, a u Varaždinu i Čakovcu to su Ernest Fišer, Jelena Valkaj, Robert Wrana, Slobodan Benković, Sunčanica Tuk i dr.

Ovo je ujedno prva samostalna slikarska izložba Josipe G. Vojtjehovski na kojoj su izložena djela sačuvana u njezinoj obitelji i čakovečkom Muzeju.

Mjesto događanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Vrijeme trajanja izložbe: 30. 09. – 6. 11. 2022.

Otvorenje: Petak, 30.09.2022. u 18.00 h

Kustosice izložbe: Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica

Magdalena Vrbanec, kustosica

Josipa Filagić rođena je u Osijeku 1924. a djetinjstvo je provela u Zlataru i Zagrebu gdje se i školovala. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisala se 1946. Diplomirala je na slikarskom odsjeku u klasi prof. Ive Režeka. Tijekom studija upoznaje kolegu Ivu Gattina s kojim se vjenčala i rodila dijete. Po završetku studija 1951. dolazi u Čakovec gdje isprva radi na Učiteljskoj školi. Izložba i katalog prate nekoliko faza njezina životna puta i profesionalne karijere u Čakovcu i Varaždinu sve do umirovljenja 1975. Umjetnica je živjela u Čakovcu sve do smrti 1994. godine.
U tekstu muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković, autorice koncepta ovog projekta, obrađen je slikaričin životopis te sačuvani slikarski opus Josipe Gattin Vojtjehovski i njezina izlagačka djelatnost na skupnim izložbama slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja u razdoblju od 1951. do 1975.

Likovno-pedagoški rad Josipe Gattin Vojtjehovski u razdoblju od 1951. do 1975. godine zasebna je tema koju je istražila i obradila kustosica Magdalena Vrbanec, koja sudjeluje i u postavu izložbe.
Izložba je popraćena bogato ilustriranim katalogom s više od stotinu stranica koji govori o umjetnici Josipi G. Vojtjehovski vraćajući nas u neka prošla vremena. Na njegovu grafičkom oblikovanju radila je diplomirana dizajnerica Rusa Trajkova. (ENJ)

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci