Lepoglavski "Idemo na PRC" primjer dobre prakse na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavski "Idemo na PRC" primjer dobre prakse na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih

Varaždinske vijesti | 12.12.2017. u 20:18h | Objavljeno u Društvo

Stotinjak sudionika iz više od 40 savjeta mladih iz cijele Hrvatske, među kojima su bili i predstavnici lepoglavskog Savjeta mladih, okupilo se na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske, održanoj od 1. do 3. prosinca u Samoboru.

Trodnevnu Nacionalnu konferenciju savjeta mladih moderirao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, a uz njega su na konferenciji aktivno sudjelovali i dosadašnji predsjednik Savjeta mladih grada Lepoglave Mario Žuliček te članica Martina Lončarek koji su zajedno s kolegama iz drugih savjeta uz kvalitetno mentorstvo, mnoštvo gostiju te primjera dobre prakse iznjedrili brojne zaključke.

Ovogodišnja konferencija bila je usmjerena ponajviše samim članovima te njihovim iskustvima i praksama koje bi ostali savjeti mladih mogli slijediti. Iz tog razloga, u programu je bilo predviđeno predstavljanje dobrih praksi.

- Konferencija je imala za cilj ojačati ulogu savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgraditi kapacitete članova savjeta. Koristili smo primjere dobre prakse iz raznih dijelova Hrvatske, a posebno me obradovala aktivnost naših predstavnika iz Lepoglave koji su bili među aktivnijim sudionicima kao i činjenica da su organizatori u uvodnom dijelu konferencije kao jedan od predstavljenih primjera dobre prakse iskoristili onaj lepoglavski, popularnu inicijativu "Idemo na PRC" – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Prof.dr.sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje na temu zašto je Zakon o Savjetima mladih baš takav i što se sve događalo u fazi izrade samog Zakona. Kroz panel raspravu nastojalo se detektirati što bi sve moglo biti bolje u Zakonu i kako bi Savjeti mogli bolje izvršavati svoju ulogu. Kao uvod u radionice, Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja predstavio je nekoliko primjera na koji način savjeti mladih rade i koga savjetuju u drugim zemljama.

Osim plenarnog dijela, središnji program Nacionalne konferencije bilo je održavanje tematskih radionica koje su imale za cilj mapirati ključna pitanja i probleme oko eventualnog poboljšanja aktualnog Zakona o Savjetima mladih te ponuditi neka kratkoročna konkretna rješenja za pojedine probleme.

Nacionalna konferencija savjeta mladih RH održana je u organizaciji Savjeta mladih Grada Samobora i Udruge gradova. Detaljni zaključci konferencije naknadno će biti objedinjeni te prezentirani svim dionicima politika za mlade u Republici Hrvatske kako bi u konačnici doveli do konkretnih rezultata.

lepoglava-nksm-2.jpg

lepoglava-nksm-3.jpg

lepoglava-nksm-1.jpg

lepoglava-nksm-4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci