Lepoglava uživo u programu otvaranja UNESCO festivala u Turskoj

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.10.2020. u 11:36h | Objavljeno u Društvo

Epidemiološka situacija u cijelom svijetu uzima danak i kulturi pa su brojni programi primorani ili biti otkazani ili se snalaziti u nekom od online oblika. Svjedoči tome i Grad Lepoglava čija je delegacija, kao i lani, trebala u ovo vrijeme predstaviti svoju bogatu kulturnu baštinu na najvećem UNESCO festivalu u Turskoj – „Kaleiçi Old Town Festivali“.

Spomenuti festival najveći je kulturni događaj u svjetski poznatoj destinaciji Antaliji na kojem se u formi uličnog festivala predstavljaju gradovi iz čitavog svijeta koji su na listi UNESCO-a. Samo lani se u Kaleiçiju, tom antičkom središtu Antalije okupilo preko 250 predstavnika gradova iz 48 zemalja svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije.

Ove se godine to nažalost nije moglo ponoviti pa su organizatori pripremili prijenos otvorenja festivala uživo u formi online predstavljanja dijela europskih gradova s UNESCO predznakom, a među njima bila je i Lepoglava u čije ime se u program javio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

– Lani nam je ukazana neizmjerna čast da na preporuku i poziv Veleposlanstva Turske u Hrvatskoj sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a naši prijatelji iz Antalije ove su nas godine dodatno iznenadili odabravši baš našu Lepoglavu da se uključi u izravni prijenos otvorenja festivala – izjavio je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši pritom kako je Grad Lepoglava potpisnik ‘Deklaracije o zaštiti starih gradova’ koji njeguju UNESCO-vu zaštitu čime je na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja svoj potencijal zagovara na najvišim razinama međunarodnih organizacija, od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

U kratkom pozdravnom govoru, lepoglavski je zamjenik gradonačelnik pozvao sve prisutne na solidarnost u ovim izazovnim vremenima uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

- Kao što smo mogli vidjeti proteklih mjeseci, epidemija nije samo zdravstveni problem. Nije samo problem ekonomije. Epidemija je pokazala kako se ovdje radi i o problemu ljudskosti. Pokazala je kako svi moramo zajedno raditi na solidarnosti među ljudima ako želimo pobijediti u toj borbi. Nadajmo se zato boljim danima u budućnosti. Zdravijim danima za sve nas. Radimo zato na snažnoj zajedničkoj suradnji i solidarnosti među našim narodima jer tako možemo postići velike stvari – zaključio je Kovač.

Dio prijenosa možete vidjeti na ovoj poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=Myl6AmG1Rl4&t=123s

Označeno u