Lepoglava u 2021. godini za obrazovanje izdvaja 908.000 kuna Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava u 2021. godini za obrazovanje izdvaja 908.000 kuna

Varaždinske vijesti | 14.2.2021. u 15:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Za Program potreba u obrazovanju iznad školskog standarda Grad Lepoglava će u 2021. godini izdvojiti 908.000 kuna. O tome je na sastanku, na kojem se raspravljalo o programima i aktivnostima koje će se financirati, ravnatelje osnovnih škola s lepoglavskog područja izvijestio gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Obrazovanje je, a što iz godine u godinu potvrđujemo značajnim gradskim potporama, visoko na listi prioriteta Grada Lepoglave. Ove smo godine povećali sredstva kojima podupiremo aktivnosti kojima postojeći obrazovni standard želimo podići na još višu razinu. Posebice je to važno u ovom trenutku pandemije kada se obrazovni procesi, i sve vezano za obrazovanje, ne odvijaju u okviru planiranog i uobičajenog. Potrebno je učiniti sve kako bi negativne posljedice za obrazovni proces i učenike bile što manje – istaknuo je Škvarić kojem su ravnatelji potvrdili da je provedba obrazovnih programa i aktivnosti uvjetovana pandemijom koronavirusa.

Učenici su, istaknuli su ravnatelji, kontinuirano izloženi promjenama u odvijanju obrazovnih procesa koje su uvjetovane epidemiološkim mjerama, a koje se često događaju na dnevnom planu. Sve to negativno utječe na učenike što je već sada vidljivo, istaknuli su ravnatelji prihvativši prijedlog gradonačelnika da se unatoč neizvjesnoj budućnosti planiraju aktivnosti koje će pomoći učenicima da prebrode ovo razdoblje.

Uz te će aktivnosti Grad Lepoglava okviru Program potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u 2021. godini financirati nabavku radnih bilježnica, prijevoz učenika, program "Grad prijatelj djece", stipendije studentima, nagrade učenicima i mentorima, troškove izgradnje OŠ Izidora Poljaka Višnjica kroz projekt javno-privatnog partnerstva te projekt cjelodnevnog boravka u školi.

- Projekt cjelodnevnog boravka u školi u najvećem dijelu, riječ je o oko 70%, financira Grad Lepoglava, oko 25% izdvajaju roditelji, a Varaždinska županija za provedbu ovog programa izdvaja tek oko 5% od ukupnog iznosa kojim se ovaj program financira. To je zaista malo i gotovo da i nije vrijedno spomena, posebice ako se uzme u obzir to da je Županija ta pod čijom su ingerencijom sve osnovne škole pa tako i osnovne škole na našem području. Bez Grada Lepoglave ovaj se projekt ne bi mogao provoditi – zaključio je Škvarić.

Označeno u