Lana Kos u zagrebačkom HNK u subotu, 15. travnja, obilježava 20. obljetnicu djelovanja

Željko Slunjski | 9.4.2023. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Sopranistica Vlatka Oršanić, posljednja učenica glasovite vokalne pedagoginje Ankice Opolski, a danas redovna profesorica u trajnome zvanju zagrebačke Muzičke akademije, 2003. godine u zagrebačkome HNK slavila je 25. obljetnicu uspješne operne karijere. Odabrala je Puccinijevu Toscu.

Dvadeset godina poslije, njezina mlada kolegica, Lana Kos, u subotu, 15. travnja, istom ulogom talijanske pjevačice Florije Tosce ,obilježit će 20 godina svojih briljantnih pjevačkih uspjeha. Bit će to njezin prvi susret s priželjkivanom ulogom svake velike sopranistice. Riječ je o obnovljenoj operi, čija je premijera bila u svibnju prošle godine. Kuriozitet je što će istu ulogu prvi put pjevati i prvakinja Opere HNK Valentina Fijačko Kobić, podrijetlom iz Radovana. Na programu je pet predstava. U po dvije Toscu će pjevati Lana i Valentina, a u jednoj nacionalna operna prvakinja riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, Kristina Kolar.

Darijine učenice, Lidijine studentice

Zanimljivo, i Valentina i Lana početna operna vokalna znanja stjecale su u varaždinskoj Glazbenoj školi, kod uistinu zaslužne Darije Hreljanović , koja je spriječena prisustvovati Laninu pjevačkom slavlju. Ali je zato varaždinski gradonačelnik, dr.sc. Neven Bosilj, potvrdio dolazak. Studij su nastavile na Muzičkoj akademiji, u razredu Varaždinke, poznate sopranistice Lidije Horvat Dunjko, redovne profesorice u trajnome zvanju.

Subotnja svečana predstava u Laninu čast bit će prigoda za podsjetnik na Lanin operni debi na pozornici iste kazališne kuće. Imala je samo 17 godina kad joj je maestro Vladimir Kranjčević, na opće čuđenje znalaca, ponudio vokalno zahtjevnu ulogu Kraljice noći u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“. Zgranut je bio i redatelj Georgij Paro, sve dok nije čuo Kranjčevićevu Kraljicu noći, koja je kraljevski nastavila put iz Zagreba na inozemne pozornice. Nizali su se uspjeh za uspjehom. Bila je Nataša u „Ratu i miru“ po odabiru samoga Mstislava Rostropoviča. Više od 200 puta, u 30 raznih produkcija, pjevala je Verdijevu Violettu u operi „La Traviata“. Među ostalim i u glasovitoj Veronskoj areni, čineći tako, uz Biserkvu Cvejić i Ljiljanu Molnar Talajić, trio hrvatskih opernih umjetnica koje su pjevale u najvećem otvorenom gledalištu na svijetu. Četiri godine bila je solistica Bavarske državne opere u Münchenu , k tome najmlađa u njezinoj povijesti. Ostala je u lijepome sjećanju i Mariborčanima, gdje je bila u angažmanu njihova Slovenskog narodnog gledališča i odakle je bila „katalpultirana“ u Veronu.

Meridijanima i paralelama

Iz jednog od najpopularnijih talijanskih gradova počela je njezina šetnja meridijanima i paralelama. S londonskim Covent Gardenom gostovala je u Kini. Cijela je niska gradova, uloga i opernih kuća u kojima je bila slavljena. Dovoljno je spomenuti Teatro Real u Madridu, Pekinšku državnu operu, gradove Helsinki, Stockholm, Atena, Sao Paulo, Palermo, Seul, Bern, Graz, Trst…Uvijek se s poštovanjem sjeća riječi slavne varaždinske sugrađanke, Ruže Pospiš Baldani, s kojom privatno prijateljuje , koja jednom reče:“Nije najveći uspjeh doći na velike pozornice, nego da se iza tebe njihova vrata ponovno otvaraju“.

I dok će se stišati zagrebački aplauzi, Lana će ponovno u svijet. Pravac Verona, gdje će se održavati probe Verdijeve opere „Trubadur“ s Lanom u ulozi Leonore i u produkciji Teatro Comunale Pavarotti – Freni di Modena, s čijim će ansamblom na svibanjsko gostovanje u Japan. Dio lipnja i srpnja provest će na talijanskom Opernom festivalu u Taormini kao Liu u operi „Turandot“. U jesen će kao Manon Lescaut otvoriti sezonu u Teatro Verdi u Trstu , a u studenome će debitirati kao Fidela u Puccinijevoj operi „Edgar“ u Palacio de la Opera Coruna. U posljednjem mjesecu u godini očekuju je u Teatro Bellini u Catagniji . Početkom iduće godine pjevat ću u Mozartovoj operi „Idomeneo“ u Genovi, zatim Manon u Torinu, gostovanje u Omanu, a veseli se i gostovanju u jednoj od deset najboljih opernih kuća u svijetu, glasovitome Teatru Colon u Buenos Airesu. A početkom 2026. godine susret s Donizzetijevom tragičnom operom „Maria Stuarda“ u španjolskom gradu Oviedu.

Dvije_varazdinske_Tosce.jpg

Lana_i_Valentina.jpg

Lana_kao_Musetta_u_Torre_del_Lago.jpg

Označeno u