Kustosica Elizabeta Igrec: GMV prednjači po donacijama umjetnina među muzejima u Hrvatskoj

Igor Čolaković | 28.5.2023. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Umjetnici naš muzej očito prepoznaju kao mjesto na kojem će se prema njihovim djelima odnositi stručno i s poštovanjem - kaže Igrec

U palači Sermage tijekom svibnja bile su postavljene čak dvije vrijedne donacijske izložbe. U Izložbenom salonu varaždinska likovna publika imala je priliku vidjeti djela koja je varaždinskom Gradskom muzeju donirala akademska slikarica Iris Bondora Dvornik, a u Galeriji umjetnina izloženi su radovi koje je muzeju darovao akademski slikar Anton Cetin.

-Prva donacija slika, koje smo izložili ovoga mjeseca, stigla nam je još 2019. godine od akademske slikarice Iris Bondora Dvornik, no, zbog korone i protuepidemijskih mjera nismo bili u prilici realizirati izložbu na kojoj bi publici predstavili njene donirane radove. Uspjeli smo 2020. godine njenu donaciju pokazati tek na društvenim mrežama. Gospođa Bondora Dvornik našem je muzeju donirala 75 svojih umjetničkih djela, a riječ je o radovima koji su nastali u razdoblju od 1975. godine, dakle, od njezinih studentskih dana na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, pa do 2019. godine. Kroz tu donaciju mogli smo vidjeti njezin životni opus i način na koji je radila, njezine umjetničke transformacije, od aktova i klasične figuracije na početku, preko radova koji su nastali u stilskim odrednicama njenog profesora Nikole Reisera, koji su esencijalni, no, još uvijek s naznakama figurativnosti, do njezinih radova čiste apstrakcije i eksperimentiranja, opus apstraktnih istraživanja u akcijskom i gestualnom slikarstvu, drippingu, tašizmu, brutalizmu, kolažu i asamblažu bliskih Art Brutu, koje je uključilo i korištenje te recikliranje i raznih neumjetničkih materijala, od pur pjene, čavlića, noževa do plastike i metala. Anton Cetin nam je još 2020. godine donirao prvih 30 crteža i radova u kombiniranim tehnikama crteža i kolaža na papiru, koji su nastali od osamdesetih godina prošloga stoljeća do 2019. godine. Ti su Cetinovi radovi posvećeni njegovom trajnom motivu - liku Eve, koji još od Pariza 1967. godine, neprestano i uvijek ponavlja i varira. Ova, druga donacija, koju smo izložili, obuhvaća trideset njegovih recentnih crteža koji su nastali u vrijeme korone. Glavna motivika ovih radova je ponovo - Eva - rekla je Elizabeta Igrec, kustosica ovih dviju atraktivnih izložbi u palači Sermage.

Umjetnici su blagonakloni prema našem muzeju

Ovi umjetnici nemaju direktne veze s Varaždinom, a ipak su upravo varaždinskom muzeju odlučili pokloniti svoje umjetničke radove?

- Mislim da je u temelju njihove odluke da svoje radove doniraju našem muzeju ranije dobro iskustvo s izložbama koje su imali u Gradskom muzeju Varaždin. Anton Cetin je 1998. godine u našoj galeriji imao veliku retrospektivnu izložbu „Varijacije Eve i ptica“, odlično je bio primljen u Varaždinu i očito ga se je to jako dojmilo, pa je odlučio svoje radove, u svojim već poznim godinama, donirati baš našem muzeju. Naime, autori nerijetko imaju problem s pohranom svojih radova, a varaždinski muzej očito prepoznaju kao mjesto na kojem će se prema njihovim djelima odnositi stručno i s poštovanjem.

Varaždinska galerija slika osnovana je još 1939. godine, upravo zahvaljujući donacijama umjetnina. Koliko su takve donacije važne u današnje vrijeme?

- Gradski muzej nema velika sredstva koja bi bila namijenjena otkupu umjetnina, pa su nam takve donacije izuzetno vrijedne i važne. Autori, ali i kolekcionari, očito prepoznaju Gradski muzej Varaždin kao ozbiljnu instituciju, koja stručno i s velikim marom radi i na dostojnoj prezentaciji likovnih djela. Nažalost, mi nismo u mogućnosti ostvarivati neke velike otkupe, zato nam je takva blagonaklonost autora prema našem muzeju uvijek dobrodošla. Gradski muzej od samog osnutka najviše počiva upravo na donacijama, pa se i naš stalni postav hrvatskih majstora 20. i 21. stoljeća, s kojim smo se puno predstavljali i u inozemstvu, gotovo u cijelosti temelji na donacijama. Naime, kada smo obilježavali pola stoljeća naše galerije, tadašnja kustosica Mirjana Dučakijević je uspjela prikupiti kapitalna djela naših najeminentnijih likovnih umjetnika, među kojima je bilo najviše profesora sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Kasnije smo dobili i donacije cijelih zbirki koje danas čine fundus naše galerije umjetnina, od zbirke Pavla Vojkovića, Gabrijela Horvata, Luje Pihlera i Vere Kuntner. Svakako treba istaknuti i vrijednu zbirku Vjeke Bože Jarka, koja je također donirana našem muzeju. Ovaj kolekcionar je upravo naš muzej preporučio i gospođi Ines Bondora Dvornik, koja je zahvaljujući toj preporuci svoje radove poklonila Gradskom muzeju Varaždin.

GMV prednjači po donacijama umjetnina

Doniraju li Muzeju svoje radove i varaždinski likovni umjetnici?

- Većina naših likovnih umjetnika su samostalni likovni umjetnici koji žive od otkupa svojih djela, tako da je praksa donacija individualna i ovisi o mogućnostima naših umjetnika. Nastojimo biti fer pa u skladu s mogućnostima otkupljivati i njihovih djela, iako moram naglasiti da to nisu otkupi temeljeni na stvarnoj procjeni vrijednosti tih umjetničkih radova, nego su daleko niži od njihove umjetničke vrijednosti i jedva pokrivaju troškove utrošenog materijala. Donacije je teško planirati, jer nam umjetnici svoja djela doniraju onda kada su u prilici da to učine. No, Gradski muzej Varaždin sigurno prednjači po donacijama umjetnina među muzejima u Hrvatskoj, kako brojem djela tako i njihovom raznovrsnošću, tako da u našem fundusu imamo važne radove gotovo svih hrvatskih likovnih umjetnika koji su stvarali od druge polovice 20. stoljeća do danas. Koristim stoga prigodu da i na ovaj način zahvalim svim umjetnicima i kolekcionarima koji su donirali vrijedne umjetnine našem muzeju - istaknula je Elizabeta Igrec, kustosica Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin.