Kupnja u antikvarijatima: Rabljeni udžbenici i knjige povoljniji i do 50 posto

| 9.8.2017. u 11:03h | Objavljeno u Društvo

Vrijeme je kupovine udžbenika za nadolazeću novu školsku godinu pa roditelji traže najjeftinije opcije kako doći do udžbenika uz što manje troškova. Upravo zbog potonjeg, kod nabavke rabljenih udžbenika sve su popularniji antikvarijati koju su najpovoljnija opcija, izuzme li se darovanje ili prodaja po simboličnoj cijeni.

I na rate

U antikvarijatima, kao što je Antikvarijat Logos u Varaždinu, može se uštedjeti od 30 do 40 posto na srednjoškolskim udžbenicima, dok se na osnovnoškolskim udžbenicima može uštedjeti čak i do 50 posto. Međutim, iako neke njihove poslovnice rade i s udžbenicima za osnovnu školu, kod varaž- dinske to nije slučaj.

- U Varaždinu ne otkupljujemo udžbenike za osnovnu školu jer je u Varaždinskoj županiji premala potražnja za njima budući da Grad Varaždin poklanja udžbenike osnovnoškolcima, pa smo u skladu s time prilagodili i našu ponudu - objasnili su nam iz Antikvarijata Logos.

Cijene udžbenika, kako dodaju, jedinstveno su određene za cijelu državu, a cijene rabljenih udžbenika određuju sami antikvarijati. Kupovati se može gotovinom, kreditnim karticama pa i na rate.

I dodatna ušteda

- Prošli tjedan smo otišli kupiti knjige za moju kćer, koja ide na Gospodarsku školu. Sada je već treći razred pa znamo koji profesori inzistiraju na kojim udžbenicima, pa smo ove godine odlučili udžbenike nabaviti u antikvarijatu. Prije smo kupovali od starijih generacija, ali to su onda znali biti podrapani, išarani udžbenici ili su im znale faliti stranice. Tražili smo što jeftiniju opciju a, da opet ima izbora i da su udžbenici u što boljem stanju. Usput su u antikvarijatu otkupili i nekoliko naših starih udžbenika, tako da smo i tu uštedjeli. S obzirom na to da nismo kupovali sve udžbenike koji su na popisu za treći razred, potrošili smo oko 450 kuna - rekla nam jedna od majki, navodeći kako je navala na antikvarijate velika jer se tamo uistinu isplati kupovati.

Antikvarijati već sada omogućuju nabavku rabljenih školskih udžbenika za nadolazeću školsku godinu. S obzirom na to da se radi o rabljenim udžbenicima, Antikvarijat Logos poziva roditelje da u što skorije vrijeme krenu u kupnju udžbenika jer su količine ograničene.

- Da su u pitanju novi udžbenici, ne bi bilo problema jer bi ih mogli naručiti od izdavača, kolika god nam potražnja bila. Ovdje su u pitanju rabljeni udžbenici, a njih se ne može naručiti - upozoravaju u Logosu.