Kuhalo se i šivalo: U I. osnovnoj školi Varaždin učenici uče i životne vještine Foto: I. OŠ Varaždin

Kuhalo se i šivalo: U I. osnovnoj školi Varaždin učenici uče i životne vještine

Varaždinske vijesti | 29.12.2019. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Erasmus+ projekta "Vseživljenske veščine", u kojem I. Osnovna škola Varaždin sudjeluje sa školama iz Slovenije i Italije, uoči Božića održane su priredba i radionice.

Nakon vesele priredbe u prostorima I. OŠ Varaždin, učenici, učitelji i roditelji mogli su se upoznati s glavnim ciljevima ovog dvogodišnjeg Erasmus+ KA2 projekta. A budući da su glavni ciljevi osnažiti životne vještine, učenici i roditelji okušali su se u dvije radionice koje su za njih pripremili članovi projektnog tima.

Tijekom radionice "Izrada torbica za mobitele od eko kože i perli" učenici su razvijali finu motoriku i kreativnost te osnaživali vještine preciznosti i strpljivosti. Također, savladali su tehnika šivanja i našivavanja te uživali u timskom radu i uzajamnom pomaganju. U radionici je sudjelovalo 30-ak učenika i roditelja koji su zdušno navodili perle i šivali svoju tokicu.

Radionica pod nazivom "Doručak za pet" bavila se zdravom prehranom. Ciljevi ove radionice bili su naučiti pripremiti zdravi doručak na tradicionalni i suvremeni način, shvatiti važnost pripremanja i konzumiranja jutarnjeg obroka te energije koju on daje za normalno funkcioniranje organizma tijekom dana. Tako su se mogle probati klasične palačinke pečene u tavi, ali i palačinke pripremljene dehidriranjem. Tu su se našli i pekmezi od šljiva, namaz od badema i čokolade, bijela kava, frape, zlevka... Neki učenici su se okušali i u pečenju palačinki. Uz uživanje u degustaciji, raspravljalo se i vrijednostima pojedinih namirnica te koji je doručak ukusniji, a koji zdraviji.

- Veselo ozračje na radionicama bio je znak da su radionice uspjele i da su učenici uživali, ali i ponešto naučili - poručili su iz I. OŠ Varaždin.

I_OS_varazdin_vsezivljenske_vescine_01.jpg

I_OS_varazdin_vsezivljenske_vescine_02.jpg

I_OS_varazdin_vsezivljenske_vescine_03.jpg