KUD Toplice u projektu „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.7.2021. u 08:27h | Objavljeno u Društvo

Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom kulture i medija i  Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva započela je provedba projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje“ čija je vrijednost 468.249,71 kuna i u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna RH.

Nositelj projekta je Kulturno umjetničko društvo „Toplice“, a provest će ga u partnerstvu s gradom Varaždinske Toplice i Hrvatskim društvom inženjera geotehnike.

Projekt će trajati godinu dana i njime se želi omogućiti sudjelovanje djece i mladih u online kulturno-umjetničkim sadržajima te na taj način povećati njihovu socijalnu uključenost u doba pandemije.

Kultura ima važnu ulogu u jačanju socijalne kohezije i izgradnji uključivog društva, a kulturna  participacija značajno doprinosi osobnom razvoju pojedinca i poboljšanju ukupne kvalitete života cijele  zajednice - kažu iz KUD-a.

U skladu s navedenim, KUD „Toplice“ prepoznao je potrebu organiziranja interaktivnih radionica namijenjenih djeci i  mladima, kako članovima KUD-a, tako i svima zainteresiranima.

Radionice će se provoditi online, kako bi cijelo vrijeme trajanja projekta bile dostupne sudionicima, bez
obzira na epidemiološke mjere.

Kroz projekt će se provoditi participativne kulturno-umjetničke aktivnosti u obliku plesnih i tamburaško-pjevnih radionica te radionica izrade nošnji i tradicionalnih ukrasa. Također, bit će  organizirana i radionica naziva „Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama“.

Radionice će biti prožete lokalnom kulturom, običajima i folklorom. Kroz njih će se kod djece i mladih razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te na taj način potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj, povećati socijalna uključenost i održati društvene veze.

Označeno u