Kroz projekt "Želim znati zašto bez glutena" vrtićarci učili o celijakiji i bezglutenskoj prehrani

Varaždinske vijesti | 30.7.2022. u 19:27h | Objavljeno u Društvo

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske uspješno je završila projekt "Želim znati zašto bez glutena", u kojem je sudjelovalo ukupno 95 djece iz Dječjeg vrtića Bajka, Dječjeg vrtića Dječji svijet i Dječjeg vrtića Čira Čara iz Varaždina.

Aktivnosti su bile prilagođene djeci predškolskog uzrasta, zbog što boljeg razumijevanja samog pojma celijakije i bezglutenske prehrane, a svako dijete ponijelo je kući brošuru "Sigurno bez glutena" te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 95 obitelji. Uz odgojitelje skupina, edukaciju su provodile članice udruge. Na "Satu o celijakiji i prehrani bez glutena" čitala se tako slikovnica o celijakiji "Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom".

- Budući da je pojam celijakija apstraktan i teško razumljiv djeci, putem edukacijske slikovnice u kojoj se odvija zanimljiva radnja, djeci se na slikovit način približio pojam o celijakiji i prehrani bez glutena - napomenuli su iz udruge.

Također, proučavala se brošura "Sigurno bez glutena" koja se nadovezuje na slikovnicu te se upoznavalo s namirnicama koje sadrže gluten i namirnicama koje prirodno ne sadrže gluten. Djeca su izrađivala plakat s dozvoljenim i zabranjenim namirnicama, crtala crteže kojima su izrazili usvojenu tematiku, rješavali labirint na papiru...

- Održana je i bezglutenska zakuska kako bi djeca mogla kušati bezglutenske proizvode, vidjeti da hrana bez glutena nije toliko drugačija i ništa manje ukusna od njihove, te da je mogu konzumirati svi. Upravo ta bezglutenska zakuska izuzetno je pozitivno doživljena kod djece. Kroz slikovnicu o celijakiji i brošuri "Sigurno bez glutena" educiralo se djecu o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko "drugačije" hrani. Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultira interesom djece i boljim razumijevanjem "različitosti" djeteta s celijakojom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšava uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi - pojasnili su iz udruge.

Projekt "Želim znati zašto bez glutena" sufinancirao je Grad Varaždin, a iz Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske zahvaljuju svima koji su se uključili u projekt.

Udruga_oboljelih_od_celijakije_2_Djecji_svijet_1.jpg

Udruga_oboljelih_od_celijakije_3_Djecji_svijet_2.jpg

Udruga_oboljelih_od_celijakije_4_Djecji_svijet_3.jpg

Udruga_oboljelih_od_celijakije_projekt_1_Djecji_vrtic_Bajka.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci