Volite pisati i imate manje od 35 godina? Prijavite se na književni natječaj Kritična masa Foto: pexels/ilustracija

Volite pisati i imate manje od 35 godina? Prijavite se na književni natječaj Kritična masa

vv | 15.8.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Kritična masa promovira nova prozna imena, a prijave se primaju do 15. rujna

Kritična masa raspisuje novi natječaj književne nagrade "Kritična masa" za mlade autorice i autore, starosti do 35 godina.

Ovo je sedmo izdanje nagrade koja pruža pregled mlađe prozne scene (širi i uži izbor) i promovira nova prozna imena.

Prva nagrada iznosi 700 eura (bruto iznos) i dodjeljuje se uz plaketu, a moguće su i druge forme priznanja uz plaketu, kojih je i dosad bilo.

U konkurenciju ulaze svi dosad neobjavljeni oblici proznih priloga (kratka priča, odlomci iz većih formi, prozne crtice). Osim prozne fikcije, prihvatljivi su i dokumentarni prozni tekstovi te dnevničke forme koji posjeduju književnu dimenziju.

Minimalna količina prijavljenog teksta je 1,5 kartica (2.700 znakova uključujući razmake), no vodite računa da se ovaj niski prag uglavnom odnosi na prozne crtice. Svakako, ako pišete vrlo kratke forme, pošaljite više uradaka. Maksimalna količina prijavljenog teksta je 10 kartica (18.000 znakova s razmacima), a može uključivati više kratkih priča ili odlomke iz veće prozne cjeline. Ukoliko pojedinačna priča neznatno prelazi granicu, bit će također uvrštena.

Dugogodišnji sponzor nagrade caffe bar Sedmica (Kačićeva 7, Zagreb), nažalost je prestao s radom, tako da i nagrada"Sedmica & Kritična masa" mijenja naziv u "Kritična masa".

Osim naziva i iznosa u eurima ništa bitno se ne mijenja. Prvo ćemo objaviti radove iz šireg kruga, a potom će biti objavljeni radovi koji ulaze u uži krug za nagradu "Kritična masa" (sveukupno sedam autora/ica).

Krajnji rok za slanje prijava je 15.9.2023., do 23 saa. Uz objašnjenje, može i do ponoći. Prijave se šalju e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s podacima: adresa autora, datum i godina rođenja, e-mail i telefonski kontakt, kratka biografija autora (500-1500 znakova). Ukoliko imate vlastite fotografije pogodne za ilustraciju priloga – bio to portret autora/ice ili drugi motiv za ilustraciju teksta – svakako ih možete poslati, no nije obavezno.

Pravo sudjelovanja imaju autorice i autori rođeni od 15.9.1988. nadalje.

Prethodnih su godina nagradu dobili Ana Rajković, Jelena Zlatar, Marina Gudelj, Mira Petrović, Filip Rutić i Eva Simčić.

U žiriju nagrade djeluju Branko Maleš, Viktorija Božina, Ilijana Marin, Damir Karakaš.

Prozni radovi koji uđu u širi izbor bit će objavljeni na Kritičnoj masi. Zatim će biti objavljen uži izbor (sedam radova), a nakon toga pobjednik/ica nagrade.