Kristijan Petrović o mačkama: Vrijeme provedeno s mačkom nikad nije izgubljeno

VV | 21.3.2021. u 15:27h | Objavljeno u Društvo

Viđamo ih svakodnevno, neke uživaju kao članovi obitelji, neke su najsretnije u samovanju - mačke – koliko mislimo da znamo o njima, a koliko zanimljivih činjenica još možemo otkriti?

- Da bismo vam približili ova uistinu zanimljiva bića, osmislili smo serijal predavanja u kojem vam pričamo o povijesti mačaka – odakle su došle, kako su se ljudi odnosili prema njima u pojedinim periodima povijesti, i kakva je situacija danas. Mačke su kao i mi, osjećajna bića koja duboko doživljavaju i osjećaju okolinu, događaje i bića kojima su okružena - poručuju iz Grada Varaždina i TD Čistoća d.o.o.,  koji ovim predavanjima žele zaljubljenicima u mačke pružiti dodatne informacije, a onima koji to još nisu, žele probuditi znatiželju i zanimanje koji će na kraju zasigurno rezultirati, možda ne obožavanjem, ali svakako prihvaćanjem mačaka kao osjećajnih bića s kojima možemo uspostaviti lijepi suživot.

Pozivaju stoga sve zainteresirane u Veliku koncertnu dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu na predavanje Kristijana Petrovića, pod nazivom

MIC PO MIC – povijest mačaka

u srijedu 24. ožujka 2021. s početkom u 19 h.

Događanje će biti dostupno i putem prijenosa uživo na sljedećim poveznicama:

Kristijan Petrović predstavlja MIC PO MIC povijest MAČAKA - YouTube

https://www.facebook.com/GradVz/posts/4025349610848502

- Prvi nam je ‘mijau’ uputila prije više od 10.000 godina, na području Bliskog istoka. Od tog trenutka na dalje ova životinja zajedno s nama korača kroz povijest, a mi joj se ne prestajemo čuditi. Mnogo je toga prošla u društvu čovjeka. Egipćani su je slavili kao božanstvo, Grci su se divili njenom ponašanju, Kelti su naspram nje iskazivali strahopoštovanje, Nordijci je koristili kao efikasnog deratizatora, a Rimljani je konačno pustili u svoje domove u kojem se ubrzo snašla kao kućni ljubimac - ističu organizatori.

- Ljudska joj je prevrtljivost pronašla i mane pa joj je u nedostatku razuma prišila i suradnju sa zlim silama i vješticama s kojima je pak dijelila lomaču. Nakon završetka te sulude povijesne epizode, ponovno je pronašla put do toplog doma te se uskoro dobro snašla i u modernoj umjetnosti, književnosti, a nešto kasnije i u animiranom filmu i stripu. Bojali su je se Aleksandar Veliki, Džingis–kan, Hitler i Mussolini, a voljeli je Katarina Velika, Charles Baudelaire, Ernest Hemingway, John Lennon i Freddie Mercury. Danas je jedna od najpopularnijih kućnih ljubimaca na svijetu, a statistike govore da svaki peti stanovnik Zemlje ima barem jednu koja mu prede u krilu. Tiho ukorak s nama zanimljivu je prošlost na sebi svojstven način ispisala i – mačka. Želite li doznati što se sve o njoj pričalo, kako smo je kroz vrijeme percipirali, zašto joj nismo vjerovali i kako smo je na koncu prigrlili..? - poručili su.

Ulaz na predavanje je besplatan, no zbog epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen na 50.