Krenuo u teretanu jer je bio mršav, a sada diže preko 300 kilograma

| 17.5.2024. u 11:11h | Objavljeno u Društvo

Luka Hrgarek iz Čalinca student je druge godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i dobitnik priznanja Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju. Luka se bavi powerliftingom, a ako do sada nikad niste čuli za taj sport, Luka ga opisuje kao ‘sport maksimalne jakosti’.

-Sastoji se od tri discipline: čučnja, bench pressa (potiska s prsa) i mrtvog dizanja, a pobjednik natjecanja određene kategorije je onaj koji ima najveći total. Natjecatelj za svaku disciplinu ima tri pokušaja, a mora uspješno izvesti barem jedan od svake discipline kako ne bi bio diskvalificiran. Za svaku disciplinu postoje i određena pravila i komande sudaca koje natjecatelj mora poštivati. Istaknuo bi najbitnija pravila za svaku disciplinu, pa tako za čučanj je najbitnije da pogodimo pravilnu dubinu. Za bench press moramo pauzirati šipku na prsima, moramo imati ravne laktove, te ne smijemo podizati glavu, guzicu ili stopala tijekom samog podizanja. Kod mrtvog dizanja je najbitnije da su nam u gornjoj poziciji koljena ravna i ramena blago iza, te da ne ispuštamo šipku iz druge tijekom spuštanja – objasnio je.

Powerliftingom se bavi već skoro 3 godine, a do sada je bio višestruki državni kadetski prvak u kategoriji -83 kg te višestruki državni juniorski prvak -93 kg. Iako je po godinama junior te će biti još naredne 3 godine, redovito se natječe u seniorskoj kategoriji. Što se tiče težine, Luka je za sada u čučnju najviše digao 247.5 kg, u bench pressu 172,5 kg i u mrtvom dizanju 302,5 kg.

- Prošle godine u listopadu nastupao sam na svome prvome međunarodnom natjecanju, odnosno Europskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti gdje sam bio plasiran na 10. mjestu. U ožujku ove godine nastupao sam na Europskom seniorskom prvenstvu u Velikoj Gorici. Držim državne rekorde u kategoriji -83 kg kadeti u svim disciplinama i totalu, te u kategoriji -93 kg juniori u mrtvom dizanju i totalu, no lovim i rekorde u ostalim disciplinama – rekao nam je.

'Bio sam izrazito mršav'

U teretanu je, kaže, krenulo iz razloga da izgleda bolje, jer je bio izrazito mršav i htio je dobiti mišiće. Nakon toga krenuo je istraživati po internetu i otkrio baš ovaj sport.

- Krenuo sam se natjecati, gdje sam i na svom prvom natjecanju oborio državni rekord u mrtvom dizanju i izrazito mi se svidio taj osjećaj, kada pomičeš vlastite granice i dižeš kilaže koje do sad nisi nikad dignuo. Tri godine kasnije i dalje sam u ovome sportu, sa svojom djevojkom Leom Žunić, koja isto tako ima vrhunske državne i međunarodne rezultate i rekorde, te se planiram ovime baviti cijeli život (zanimljiva činjenica: koliko god izgledao opasno, powerlifting je jedan od najsigurnijih sportove gdje su ozljede izrazito rijetke u usporedbi s drugim sportovima) - kaže Luka.

Što se tiče obrazovanja cilj mu je završiti preostalu još jednu godinu fakulteta, ali i nastaviti još dodane dvije. Uz to, želja mu je kao powerlifting trener približiti sport, ali i generalno bavljenje tjelovježbom općoj populaciji te trenirati zainteresirane

-Također u planu mi je s mojom djevojkom otvoriti fitnes studio. Po pitanju sportskog plana, cilj je i dalje isti. Trenirati pametno i biti što bolji iz natjecanja u natjecanje, iz treninga u trening, a rekordi i medalje će sami doći – završava Luka.

Označeno u