Kreće rekonstrukcija Osnovne škole Martijanec vrijedna 9,5 milijuna kuna

VV | 16.11.2020. u 14:02h | Objavljeno u Društvo

Osnovnu školu u Martijancu očekuje rekonstrukcija i dogradnja kao preduvjet organizacije nastave u jednoj smjeni te uređenje i opremanje vanjskih igrališta. Rezultat je to potpisanog 9,5 milijuna kuna vrijednog Sporazuma o sufinanciranju troškova rekonstrukcije, dogradnje i opremanje zgrade te sanacije i opremanja školskih sportskih igrališta između župana Varaždinske županije Radimira Čačića, načelnika Općine Martijanec Dražena Levaka te ravnateljice Osnovne škole Martijanec Sonje Huzjak.

Investiciju će Varaždinska županija sufinancirati s 75 posto iznosa, odnosno s 7.125.000,00 kuna, a Općina Martijanec s 25 posto, tj. 2.375.000,00 kuna.

Iako se o projektu dogradnje priča već desetak godina, tek je ova županijska vlast osigurala realizaciju. Rekonstrukcijom škole, za što će se potrebno dograditi šest učionica s pratećim sadržajima, ukupno će 96 posto učenika u Varaždinskoj županiji imati nastavu u jednoj smjeni.

Župan je izrazio zadovoljstvo.

- Ukupno 187 učenika u 14 razrednih odjela u školi u Martijancu u kojoj je zaposleno 44 djelatnika će imati iste uvjete kao i 96 posto djece u Varaždinskoj  županiji. Tih par posto ćemo riješiti u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja. Imamo jasan stav da do početka sljedeće godine imamo sliku – ili ćemo to rješavati kroz centralni državni budžet s podrškom EIB-a ili ćemo to rješavati kroz javno-privatno partnerstvo. Sasvim svejedno, još nam predstoji škola u Ivancu, ali i to ćemo riješiti.. Što se tiče podrške bez koje ne ide i ne možemo realizirati JPP, a znamo da to funkcionira po principu 55 posto država, 35 Županija i 10 posto lokalna samouprava, Grad Ivanec se izjasnio i oni prihvaćaju  taj model. Bit će nam puno draže ako to riješimo jednostavnijim i jeftinijim načinom direktnog financiranja i dogovora s resornim  Ministarstvom - rekao je župan Čačić te naznačio kako je ovaj projekt rezultat obostranog kvalitetnog dogovora.

Načelnik Općine Martijanec Dražen Levak izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma.

Već duže vrijeme pregovaramo s Varaždinskom županijom oko dogradnje Osnovne škole u Martijancu i stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu. U tom smislu, donijeta je odluka o darovanju zemljišta OŠ Martijanec površine 9162 četvorna metra za dogradnju škole i osiguravanje uvjeta za organizaciju nastave u jednoj smjeni. Ujedno je donijeta i odluka o sufinanciranju projekta dogradnje osnovne škole za što će se Općina morati kreditno zadužiti, ali je jednoglasni stav vijećnika da se u cilju stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu ide u sufinanciranje ove investicije - rekao je Levak.

Kod oba ova ugovora Općinsko vijeće zauzelo je stav da dajemo i sudjelujemo u izgradnji, ali ujedno i stvaramo preduvjete da se objekt i postojeći objekti škole koriste za potrebe mještana općine Martijanec, kad se u školi neće odvijati nastava. Ugovorit ćemo s Varaždinskom županijom, za što su i dali suglasnost, da mještani općine Martijanec mogu koristiti 25 posto termina u školsko-sportskoj dvorani, vanjska školska sportska igrališta, odnosno asfaltirana igrališta koja će se obnoviti. Ugovorili smo i trajno pravo korištenja svlačionica NK Polet – dodao je načelnik Levak te se zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci.

Osim troškova rekonstrukcije i dogradnje te stručnog nadzora i zaštite na radu financira se i opremanje škole te uređenje i opremanje vanjskih igrališta. Ugovor s izvođačem potpisala je ravnateljica škole Sonja Huzjak.

- Ovom prilikom želim istaknuti kako Osnovnu školu Martijanec pohađa 187 učenika u 14 razrednih odjela. Škola broji  44 djelatnika. Novoizgrađene prostore škola će koristiti za potrebe nastave u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim i večernjim satima Općina za svoje potrebe. Jako sam sretna i zadovoljna, nakon toliko godina krećemo s realizacijom projekta. Hvala svima, Općini Martijanec, a posebno Varaždinskoj županiji. Ovo je zaista veliki dan za našu školu - nije krila oduševljenje ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak.

Obzirom da je sredinom 90-ih godina počela gradnja trodijelne sportske dvorane, koja nije dovršena u skladu s početnim projektom, škola u dijelu građevine ima neiskorišteni prostor. Sada će se rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće građevine, prenamjenom pojedinih postojećih prostora te povezivanjem prostora škole i školske športske dvorane u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, omogućiti održavanje nastave u jednoj smjeni. U novodograđenom prostoru - na mjestu dijela spojnog hodnika škole i školske sportske dvorane - predviđa se i smještaj učionica s pratećim sadržajima.

Nakon što su skupština Varaždinske županije te općinsko vijeće Općine Martijanec donijele Odluku o prihvaćanju projekta rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Martijanec prišlo se pokretanju postupka jave nabave za radove. Kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ponuda tvrtke Mipcro u iznosu od 7.973.887,68 kuna s PDV-om, dok je za stručni nadzor odabrana je ponuda tvrtke APG inženjering u iznosu od 108.100,00 kuna s PDV-om.

Inače, OŠ Martijanec je 2019. energetski obnovljena. Škola je dobila novu fasadu, kvalitetnu stolariju i krovište, a učionice sustav prozračivanja. Uređen je i pristup za osobe s invaliditetom te za slijepe i slabovidne osobe, a uštede na energentima iznose više od 65 posto. Riječ je o najvećem ulaganju od izgradnje škole 1971, ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna (bespovratna EU sredstva: 3 milijuna kuna, Varaždinska županija: 2,8 milijuna kuna; bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda: 1,5 milijuna kuna). Varaždinska županija uložila je i dodatnih milijun kuna kako bi sve bilo spremno za dogradnju škole za jednosmjensku nastavu.

Potpisivanju Sporazuma prisustovali su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija Zdravka Grđan te Branimir Nađ, općinski vijećnik Općine Martijanec kao i Zdravko Rogina, predstavnik tvrtke Mipcro.

SporazumOS_Martijanec-rekonstrukcija_1.jpg

SporazumOS_Martijanec-rekonstrukcija_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci